Την κυπριακή πρόταση υπέρ της δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας παρουσίασε σήμερα το πρωί από το Παρίσι, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Λαμβάνοντας το λόγο, λίγο μετά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε ότι η χώρα του είναι η πλησιέστερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει τον κόμβο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα φτάνει στην Κύπρο, θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία που θα έχουν την απαραίτητη προστασία στη λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η κυπριακή πρόταση έχει κωδικοποιηθεί σε ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων το οποίο συντάχθηκε με τη βοήθεια άλλων κρατών που εμπλέκονται στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα η Ολλανδία κ.α. Σε ό,τι αφορά τέλος την επίλυση της κρίσης ο Πρόεδρος της Κύπρου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών στην περιοχή.