Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το κύμα υποστήριξης των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ, το οποίο από την ισραηλίτικη κοινότητα, αλλά και πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, καταγγέλλεται ως αντισημιτικό. Το φαινόμενο, που ξεκίνησε από τους χώρους των πανεπιστημίων, φαίνεται πως εξαπλώνεται στην αμερικανική κοινωνία, προκαλώντας ένα νέο μεγάλο διχασμό, ο οποίος με τη σειρά του πυροδοτεί και ακραίες συμπεριφορές, τόσο κατά των Εβραίων όσο και κατά των Μουσουλμάνων.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: Η Ένωση Κατά του Αντισημιτισμού ανακοίνωσε αύξηση σχεδόν 400% των περιστατικών κατά των Εβραίων στις ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς. Τα περιστατικά κατά των μουσουλμάνων είναι επίσης σε άνοδο. Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε 774 καταγγελίες για περιστατικά με κίνητρο την ισλαμοφοβία και την προκατάληψη κατά Παλαιστινίων και Αράβων επίσης από τις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Είναι τέτοια η έκτασή του φαινομένου που ανάγκασε την κινητοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, ισχυρά πρόσωπα της αγοράς έχουν απειλήσει τους φοιτητές που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους με «εξοστρακισμό» από την αγορά εργασίας, ωστόσο οι απειλές και οι εκφοβισμοί προς τις συλλογικότητες των νέων φαίνεται πως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συναγερμός στην αμερικανική κυβέρνηση

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters, συμμεριζόμενοι τις αντιδράσεις και την ανησυχία των αμερικανοεβραίων, συναντήθηκαν με ηγετικές μορφές της ισραηλίτικης κοινότητας στις ΗΠΑ ώστε να συζητήσουν τη λήψη μέτρων με στόχο, όπως ανακοίνωσε πηγή του Λευκού Οίκου, «να σταματήσουν την άνοδο του αντισημιτισμού». Στο ίδιο πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν πως η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιεί και επαφές με τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές.

«Δεν υπάρχει χώρος για μίσος στην Αμερική και καταδικάζουμε κάθε αντισημιτική απειλή ή περιστατικό με τον πιο έντονο τρόπο», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί στενά τις απειλές στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη και θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να αντιμετωπίσει τις αντιεβραϊκές ενέργειες και απειλές σε ολόκληρη όλη τη χώρα».

Η αναφορά στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ έγινε καθώς το Σαββατοκύριακο αναρτήθηκαν απειλές στο διαδίκτυο προς Εβραίους φοιτητές και το Κέντρο Εβραϊκής Διαβίωσης. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κτίριο, ενώ φοιτητές εγκατέλειψαν τις εστίες, λέγοντας πως φοβούνται να κοιμηθούν εκεί μετά τις απειλές.

Προειδοποιήσεις από το FBI

Οι κυβερνητικές ενέργειες έρχονται την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, προειδοποιεί πως «ο αντισημιτισμός στις ΗΠΑ φτάνει σε ιστορικά επίπεδα» μετά το ξέσπασμα της νέας πολεμικής σύρραξης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας, το τελευταίο διάστημα το 60% των εγκλημάτων θρησκευτικού μίσους έχουν στόχο Εβραίους.

Ως παραδείγματα, ο Ρέι ανέφερε τη σύλληψη ενός άνδρα στο Τέξας που προσπαθούσε να κατασκευάσει μια βόμβα, ενώ πραγματοποιούσε διάφορες αναρτήσεις σχετικά με τη δολοφονία Εβραίων. Ωστόσο υπενθύμισε και τη δολοφονία εξάχρονου αγοριού μουσουλμάνου στο Ιλινόις από ακροδεξιό άνδρα. O 71χρονος επιτέθηκε στο παιδί και τη μητέρα του με μαχαίρι.

«Πρόκειται για μια απειλή που φτάνει, κατά κάποιο τρόπο, σε ιστορικά επίπεδα», είπε ο Ρέι και πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα για πανικό, αλλά είναι ώρα επαγρύπνησης. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε την καθημερινή μας ζωή – πηγαίνοντας σε σχολεία, σε οίκους λατρείας κ.λπ. – αλλά θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση». Ο διευθυντής του FBI εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες πως εξτρεμιστές πιθανόν να εμπνευστούν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και να επιχειρήσουν ανάλογες ενέργειες εντός των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως οι ανησυχίες δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Και σε άλλες χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχει αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού λόγω στοχοποίησης Εβραίων, ενώ το κύμα αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους για την κόλαση στη Λωρίδα της Γάζας ενισχύεται.

Τα κολέγια σημεία ανάφλεξης

Από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή σε κολέγια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων σε κάποια από τα μεγαλύτερα όπως το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και το Κορνέλ, σχεδόν καθημερινά καταγράφονται κινητοποιήσεις, αλλά και εντάσεις μεταξύ φιλοϊσραηλινών και φιλοπαλαιστινιακών ομάδων. Πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Οι δε παρεμβάσεις και οι απειλές από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες περί αποκλεισμού των εμπλεκόμενων φοιτητών από την αγορά εργασίας ή για διακοπή των δωρεών και των χρηματοδοτήσεων προς τα κολέγια, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων περισσότερο επιτείνουν την ένταση, παρά την περιορίζουν.

Ενδεικτικά, ο δισεκατομμυριούχος Λέον Κούπερμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Omega Advisors και απόφοιτος της οικονομικής σχολής του Κολούμπια, χαρακτήρισε «ηλίθιους» τους φοιτητές που δεν υποστηρίζουν το Ισραήλ και απείλησε με απόσυρση των δωρεών εάν δεν δει μια αλλαγή στάσης. «Έχουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι το Ισραήλ. Έχουμε μόνο μια δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι το Ισραήλ […] Δεν έχουν ιδέα τι κάνουν αυτά τα μικρά παιδιά», είπε υποτιμητικά.

Το χορό των απειλών είχε ανοίξει ο εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund Μπιλ Άκμαν, ο οποίος, λέγοντας πως εκπροσωπεί και άλλους πανίσχυρους CEOs, ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φοιτητών που υπέγραψαν επιστολή, στην οποία κατηγορείται το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη νέα ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Όπως είπε, οι CEOS πρέπει να γνωρίζουν τα ονόματά τους για να μην τους προσλάβουν «κατά λάθος» στις εταιρείες που διοικούν.

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Κολούμπια και στο Κορνέλ υπήρξαν αιτήματα και για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης. Τα δύο πανεπιστήμια, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, φαίνεται να λαμβάνουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια από τους φορολογούμενους της πολιτείας της Νέας Υόρκης και πολλοί υποστηρίζουν πως η ροή χρήματος θα πρέπει να τερματιστεί. Ισραηλινές οργανώσεις, αμερικανοεβραίοι επιχειρηματίες και πολιτικοί, αλλά και φοιτητές, κατηγορούν τις διοικήσεις πως δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τον αντισημιτισμό.

«Τα δολάρια των φορολογουμένων δεν θα πρέπει να πηγαίνουν σε πανεπιστήμια που προωθούν το μίσος», είπε ο πρώην βουλευτής της πολιτείας του Μπρούκλιν Ντοβ Χίκιντ, ιδρυτής του Americans Against Antisemitism. «Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει με τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων», συνέχισε και πρόσθεσε: «Θέλετε τα πανεπιστήμια να κάνουν το σωστό; Κόψτε τη χρηματοδότηση τους! Θα τους κάνετε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Κατά της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου Κορνέλ μέχρι να ληφθούν τα «απαραίτητα μέτρα» τάχθηκε και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Πολιτειακής Γερουσίας, Ρομπ Όρτ, ζητώντας μάλιστα και την απομάκρυνση συγκεκριμένων καθηγητών που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους.  «Η διάσκεψή των Ρεπουμπλικανών δεν θέλει να βλέπει τα δολάρια των Νεοϋορκέζων να χρηματοδοτούν την αντισημιτική και αντιαμερικανική κατήχηση», είπε μιλώντας επίσης στη New York Post.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, πρώην αστυνομικός, δήλωσε πως η πολιτεία οφείλει να κινείται «εντός του νόμου». «Όσο μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης είναι μέρος του συντάγματος της χώρας. Είναι το θεμέλιο των ΗΠΑ», τόνισε ο Άνταμς, υπενθυμίζοντας πως την εποχή που ήταν αστυνομικός αναγκαζόταν να περιφρουρεί συγκεντρώσεις της Κου Κλουξ Κλάν. «Μακάρι να μπορούσαμε να τους σταματήσουμε. Αλλά ως αστυνομικός, έπρεπε να είμαι εκεί παρακολουθώντας τους και προστατεύοντάς τους». «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελα να απαγορεύσω, αλλά αυτό δεν εμπίπτει στις συνταγματικές μου εξουσίες», κατέληξε.