Ένας δισεκατομμυριούχος, που έδωσε περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια στο Κολούμπια, χαρακτήρισε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου «ηλίθιους» επειδή δεν υποστήριξαν το Ισραήλ και απείλησε με απόσυρση των δωρεών εάν δεν δει μια αλλαγή στάσης.

Ο Λέον Κούπερμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Omega Advisors και απόφοιτος της οικονομικής σχολής του Κολούμπια, το 1967, έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο «The Claman Countdown» στο Fox Business το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Κούπερμαν είπε στην εκπομπή ότι πιστεύει πως οι μαθητές που συμμετέχουν διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στα κολέγια των ΗΠΑ είναι «ηλίθιοι», χρησιμοποιώντας πολύ επιθετική γλώσσα εναντίον τους.

Η αναφορά του αφορούσε μια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου φοιτητές απείχαν από τα μαθήματά τους για να συμμετάσχουν σε μια συγκέντρωση υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους εν μέσω σφυροκοπήματος της Λωρίδας της Γάζας. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποίησαν φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο Κούπερμαν είπε στο Fox Business: «Έχουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι το Ισραήλ. Έχουμε μόνο μια δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι το Ισραήλ. Έχουμε μια οικονομία ανεκτική σε διαφορετικούς ανθρώπους, ξέρετε, γκέι, λεσβίες κ.λπ». Και πρόσθεσε υποτιμητικά: «Δεν έχουν ιδέα τι κάνουν αυτά τα μικρά παιδιά».

Όπως είπε έχει δώσει «πιθανώς περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια για πολλά χρόνια» στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ωστόσο, όπως είπε, λόγω των πρόσφατων γεγονότων ενδέχεται να «αναστείλει» τις δωρεές του. «Εκτός αν δω κάποια αλλαγή», δήλωσε και πρόσθεσε: «Τους είπα ότι πρέπει να απολύσουν αυτόν τον καθηγητή που έκανε τα σχόλια που έκανε».

Η αναφορά ήταν για τον Τζόζεφ Μασάντ, καθηγητή Σύγχρονης Αραβικής Πολιτικής και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος σε άρθρο του στις 8 Οκτωβρίου, ανέφερε πως οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν μια «εκπληκτική νίκη». Ο Κούπερμαν σχολίασε στο Fox Business: «Ο πόλεμος είναι κόλαση, ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν, αλλά το να επαινείς αυτό που έκανε η Χαμάς είναι ντροπή. Αηδιαστικό».