Η Armita Geravand, 16 ετών, κατέρρευσε μετά την επιβίβασή της σε τρένο του μετρό της Τεχεράνης στο σταθμό Shohada την περασμένη Κυριακή. Οι αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στα οποία φαίνεται η κοπέλα να ανασύρεται χωρίς τις αισθήσεις της από το τρένο. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε «σκληρή σωματική επίθεση» από την αστυνομία ηθών.

Σύμφωνα με το BBC, η Αρμίτα νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Fajr της Τεχεράνης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ τα τηλέφωνα όλων των μελών της οικογένειάς της κατασχέθηκαν. Τη Δευτέρα, οι αρχές συνέλαβαν μια γυναίκα δημοσιογράφο της εφημερίδας Sharq, η οποία πήγε στο νοσοκομείο για να αναφέρει την υπόθεση. Η Hengaw, το οποίο επικεντρώνεται στην κουρδική εθνοτική μειονότητα του Ιράν, είπε ότι η Armita ζούσε στην Τεχεράνη αλλά καταγόταν από τη δυτική επαρχία Kermanshah, στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι.

«Δέχτηκε σωματική επίθεση από τις αρχές στον σταθμό Shohada… για αυτό που θεώρησαν ως μη συμμόρφωση με το υποχρεωτικό “hijab”. Ως αποτέλεσμα, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο» υποστηρίζει η οργάνωση.

Δύο εξέχοντες ακτιβιστές για τα δικαιώματα δήλωσαν επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι υπήρξε αντιπαράθεση με πράκτορες που εφάρμοζαν τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας. Εν τω μεταξύ, το Radio Zamaneh με έδρα το Άμστερνταμ επικαλέστηκε μια ανώνυμη πηγή ότι η έφηβη «σπρώχτηκε από άτομα που επιβάλουν τον νόμο του χιτζάμπ» αφού μπήκε στο τρένο χωρίς μαντίλα και ότι «χτύπησε το κεφάλι της σε ένα σιδερένιο κοντάρι».

Το βράδυ της Τρίτης, η Hengaw δημοσίευσε στο X, αυτό που είπε ότι ήταν μια φωτογραφία της Armita αναίσθητη στο νοσοκομείο. Η φωτογραφία, της οποίας το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως την αυθεντικότητα, δείχνει ένα κορίτσι με κοντά μαλλιά ξαπλωμένο ανάσκελα σε ένα κρεβάτι με δεμένο κεφάλι και προσαρτημένο σε αυτό που φαίνεται να είναι αναπνευστικός σωλήνας.

Η Hengaw είπε επίσης ότι έλαβε πληροφορίες που έδειχναν ότι οι γονείς της Αρμίτα έδωσαν συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Irna, «παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών ασφαλείας υπό σημαντική πίεση στο νοσοκομείο Fajr». Το Irna επικαλέστηκε τη μητέρα της Αρμίτα ότι είχαν δει το βίντεο κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και αποδέχθηκαν ότι αυτό που συνέβη την Κυριακή ήταν «ατύχημα».

«Νομίζω ότι η αρτηριακή πίεση της κόρης μου έπεσε, δεν είμαι πολύ σίγουρη, νομίζω ότι είπαν ότι η πίεση της έπεσε», δηλώνει η μητέρα της σε ένα επεξεργασμένο βίντεο που δημοσίευσε το Irna. Ο διευθύνων σύμβουλος του μετρό της Τεχεράνης, Μασούντ Ντορόστι, αρνήθηκε ότι υπήρξε «οποιαδήποτε λεκτική ή σωματική σύγκρουση» μεταξύ της Armita και «επιβατών ή στελεχών του μετρό».

«Ορισμένες φήμες για αντιπαράθεση με πράκτορες του μετρό… δεν είναι αληθινές και τα πλάνα CCTV διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό», είπε στο Irna. Το βίντεο λέγεται ότι δείχνει την Αρμίτα, με ακάλυπτα τα μαλλιά της, να πηγαίνει σε ένα τρένο στην αποβάθρα μαζί με άλλα δύο κορίτσια. Λίγες στιγμές αργότερα, ένα από τα κορίτσια βγαίνει από το τρένο και σκύβει. Αυτή και αρκετοί άλλοι επιβάτες εμφανίζονται στη συνέχεια να κρατούν μια αναίσθητη Armita από τα χέρια και τα πόδια της πριν την ξαπλώσουν στην αποβάθρα.