Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει στην Ουκρανία να επιχειρεί ένα τανκ της Ρωσίας που παρήγαγε η Σοβιετική Ένωση το 1945 και φέρει πάνω του μια ξύλινη κατασκευή που μοιάζει και κλουβί και φαινομενικά λειτουργεί ως ασπίδα.

Σύμφωνα με το Business Insider, το βίντεο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο ρωσικό κανάλι «Let’s Help the Front» και στις 29 Σεπτεμβρίου το αναπαρήγαγε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο λογαριασμός OSINTtechnical.

Στο βίντεο διακρίνεται ένα άρμα μάχης T-54 ή T-55 που είναι βαμμένο με το σύμβολο Z το οποίο σχετίζεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ στο πυργίσκο του έχει μια σαθρή ξύλινη κατασκευή με διπλάσιο σχεδόν μέγεθος, η οποία είναι καλυμμένη με ξερά χόρτα.

Ο λογαριασμός OSINTtechnical αναφέρει ότι το «κλουβί» που φέρει το άρμα μάχης, θεωρητικά λειτουργεί ως ασπίδα σε drones, πυραύλους ή άλλα αντιαρματικά όπλα, ενώ μπορεί να παρέχει και καμουφλάζ.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα φέρεται ότι δεν μπορεί να παρέχει καμία προστασία, πέρα από ψυχολογική υποστήριξη στο πλήρωμα του τανκ.

«Τους παρέχει ψυχολογική προστασία έναντι των όπλων, αλλά στην πραγματικότητα κάνει πολύ λίγα. Δεν μπορεί να προστατεύσει από τα κοινά αντιαρματικά όπλα όπως το Javelin ή το NLAW», είπε ο Τζάστιν Κραμπ, διευθύνων σύμβουλος του OSINTtechnical.

Με βάση το δημοσίευμα, η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία παλιά άρματα μάχης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ή λίγο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό συμβαίνει λόγω ελλείψεων σε σύγχρονο οπλισμό, αλλά και γιατί δεν διαθέτει υποστηρικτικά βαριά όπλα πρώτης γραμμής.

Έτσι, διάφορα παλιά άρματα μάχης όπως το T-54 δεν χρησιμοποιούνται για μάχες με άλλα άρματα μάχης, αλλά για να καταστρέψουν οπλισμένες θέσεις ή να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους, όπως κτίρια και πολυβολεία.