Η ανανέωση ενός δωματίου ή ολόκληρου του σπιτιού σας δεν απαιτεί πάντα τεράστιες αλλαγές. Μπορείτε να δώσετε καινούργια όψη στον χώρο σας και να τον κάνετε πιο ξεχωριστό με μικρές παρεμβάσεις που όμως θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική εικόνα του σπιτιού σας.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και διακριτικές αλλαγές στη διακόσμηση μπορούν να αναδείξουν έναν χώρο. Από την αλλαγή στα πόμολα των επίπλων σας μέχρι τις απροσδόκητες πινελιές χρώματος και τα φανταχτερά αξεσουάρ, μερικές φορές αρκεί να δώσετε λίγο περισσότερη προσοχή στα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σας. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε.

1. Αντικαταστήστε τα πόμολα των ντουλαπιών

Μια λεπτομέρεια που συχνά περνάει απαρατήρητη, αλλά μπορεί να αναβαθμίσει την εμφάνιση ενός χώρου είναι τα πόμολα! Είτε πρόκειται για τα πόμολα στα ντουλάπια της κουζίνας σας είτε γι’ αυτά της ντουλάπας ή του μπουφέ σας, η αλλαγή τους μπορεί να αλλάξει άμεσα τη συνολική εικόνα του επίπλου. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από σφυρήλατο μέταλλο, μπρούντζο ή πορσελάνινα για μια vintage αίσθηση.

Πόμολο

2. Αλλάξτε το καπέλο ή τη βάση των φωτιστικών σας

Ο φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην ατμόσφαιρα ενός χώρου. Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να μεταμορφώσετε ένα δωμάτιο είναι να αντικαταστήσετε το καπέλο ή τη βάση του φωτιστικού σας με κάτι πιο εντυπωσιακό. Η Sue Jones, συνιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια καταστήματος με είδη σπιτιού, λέει: «Μπορείτε να αλλάξετε το καπέλο στο επιτραπέζιο φωτιστικό σας για να βάλετε μία πινελιά χρώματος ή μοτίβου και να μεταμορφώσετε εντελώς την εμφάνιση και την αισθητική του χώρου σας».

Η επιλογή ενός τολμηρού χρώματος ή μοτίβου μπορεί να δώσει προσωπικότητα και οπτικό ενδιαφέρον σε έναν κατά τα άλλα βαρετό χώρο. Ένα κυλινδρικό καπέλο δημιουργεί μία μινιμαλιστική, σύγχρονη ατμόσφαιρα, ενώ ένα πλισέ καπέλο προσθέτει κομψότητα και ζεστασιά. Μη φοβηθείτε να παίξετε με διαφορετικά υλικά, όπως λινό, μετάξι ή ρατάν.

Λάμπες

3. Χρησιμοποιήστε διακοσμητικούς δίσκους

Αν το τραπεζάκι στο σαλόνι σας ή ο μπουφές σας είναι γεμάτος με διάφορα αντικείμενα, τότε μπορείτε να τα συγκεντρώσετε σε διακοσμητικούς δίσκους. Είναι μια γρήγορη και εύκολη αλλαγή στην εσωτερική διακόσμηση που θα σας επιτρέψει να αναδείξετε και να οργανώσετε τα αντικείμενά σας. «Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη της αναδιάταξης στη διακόσμηση, ειδικά όταν πρόκειται για ιδέες που δεν κοστίζουν σχεδόν καθόλου», λέει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Kathy Kuo. «Αν κοιτάξετε το τραπέζι του σαλονιού σας και δείτε ότι έχετε μια στοίβα βιβλία, ένα αρωματικό κερί, ένα τηλεχειριστήριο και ένα βάζο, έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μια πραγματικά κομψή προσθήκη σε έναν διακοσμητικό δίσκο». Για να έχει συνοχή το αποτέλεσμα, επιλέξτε αντικείμενα που αλληλοσυμπληρώνονται ως προς το χρώμα, την υφή και το μέγεθος. Ανακατέψτε και συνδυάστε διακοσμητικά αντικείμενα, όπως κεριά με βιβλία. Μια άλλη ιδέα είναι να προσθέσετε στον μπουφέ σας έναν δίσκο με ποτήρια και ωραία μπουκάλια κρασιού ή ποτών.

Διακόσμηση

4. Βάψτε τις ξύλινες λεπτομέρειες σε έντονα χρώματα

Από τα κουφώματα των παραθύρων μέχρι τις κάσες στις πόρτες, το να εντάξετε έντονες αποχρώσεις στις ξύλινες λεπτομέρειες, θα σας βοηθήσει να αναβαθμίσετε αμέσως κάθε δωμάτιο. Όταν επιλέγετε χρώμα για τα ξύλα σας, λάβετε υπόψη σας τη συνολική χρωματική παλέτα του δωματίου και επιλέξτε μια απόχρωση που τη συμπληρώνει ή έρχεται σε αντίθεση με αυτήν. Μπορείτε, επίσης, να συνδυάσετε τα χρώματα στα ξύλα και τους τοίχους, ακολουθώντας τη θεωρία των χρωμάτων. Η Ruth Mottershead, καλλιτεχνική διευθύντρια εταιρείας χρωμάτων, αναφέρει: «Αν θέλετε δραματικό αποτέλεσμα, βάψτε τις ξύλινες επιφάνειες σε έντονα χρώματα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε ένα χρώμα που μπορεί να σας φαινόταν υπερβολικό να το χρησιμοποιήσετε σε μεγάλη επιφάνεια, αλλά λειτουργεί εξαιρετικά ως σημείο αναφοράς».

Πόρτα

5. Βάλτε ταπετσαρία σε ένα αναπάντεχο σημείο του χώρου

Οι ταπετσαρίες είναι ένα δυνατό εργαλείο για να εκφράσετε την προσωπικότητά σας και να δώσετε νέα πνοή στους χώρους, προσθέτοντας υφή και σχέδια. «Ενώ παραδοσιακά η ταπετσαρία μπαίνει σε τοίχους, σκεφτείτε έξω από τα συνηθισμένα και προσθέστε τη στο εσωτερικό ενός ντουλαπιού ή το πίσω μέρος μιας βιβλιοθήκης», προτείνει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Molly Torres Portnof. «Θα προσθέσει χρώμα και βάθος στον χώρο, δημιουργώντας ένα πιο ενδιαφέρον φόντο για τα βιβλία, τα έργα τέχνης και τα διακοσμητικά σας». Αν θέλετε κάτι προσωρινό, επιλέξτε αυτοκόλλητες ταπετσαρίες, καθώς θα σας επιτρέψει να αλλάξετε την εμφάνιση ενός χώρου χωρίς δεσμεύσεις, κάτι που είναι ιδανικό αν νοικιάζετε τον χώρο σας ή σας αρέσει να αλλάζετε τακτικά τη διακόσμησή σας.

6. Βάλτε μία απλίκα ή φωτιστικό πίνακα πάνω από ένα έργο τέχνης

Αν θέλετε να δώσετε έμφαση σε έναν πίνακα που έχετε, τότε σκεφτείτε να προσθέσετε από πάνω του κάποιο επιτοίχιο φωτιστικό. Στην αγορά θα βρείτε πολλά ξεχωριστά σχέδια φωτιστικών τοίχου. Ο φωτισμός μπορεί να απογειώσει την ατμόσφαιρα ολόκληρου του δωματίου, άρα πειραματιστείτε με διαφορετικές γωνίες και εντάσεις για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιλέξτε απαλό, διάχυτο φως, για να δημιουργήσετε μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.

7. Αλλάξτε τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου

Οι βρύσες μπορεί να σας φαίνονται απλώς χρηστικά εξαρτήματα, αλλά αν τις αλλάξετε, θα ανανεώσετε τη συνολική εμφάνιση της κουζίνας ή του μπάνιου σας. Από κομψά μοντέρνα σχέδια έως διαχρονικά υλικά, το να επενδύσετε σε ωραίες βρύσες υψηλής ποιότητας μπορεί να αναβαθμίσει πολύ τον χώρο σας. «Οι vintage ορειχάλκινες βρύσες τραβούν πάντα το βλέμμα μας, αλλά είναι δύσκολο να τις βρείτε σε καλή λειτουργική κατάσταση», λέει η Helen Parker, καλλιτεχνική διευθύντρια εταιρείας για ανακαινίσεις κουζινών. «Οι βρύσες έχουν γίνει βασικό στοιχείο στις κουζίνες των πελατών μας και σε πολλά σπίτια», προσθέτει. Επιλέγοντας κομψές και καλοφτιαγμένες μπαταρίες βρύσης, μπορείτε να αναβαθμίσετε και τη διακόσμηση και τη λειτουργικότητα αυτών των αντικειμένων. Αν σκέφτεστε να κάνετε τη συγκεκριμένη ανανέωση, φροντίστε να ψάξετε για το φινίρισμα που ταιριάζει στον χώρο σας. Το γυαλισμένο χρώμιο και το βουρτσισμένο νικέλιο προσφέρουν μια σύγχρονη αισθητική, ενώ ο μπρούντζος και ο ορείχαλκος αποπνέουν ζεστασιά και κομψότητα.

Βρύση

Αν θέλετε να ανανεώσετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε κάθε χώρο ξεχωριστά ή ακόμα και σε μεμονωμένα έπιπλα. Είτε ανανεώνετε ένα παλιομοδίτικο δωμάτιο είτε ξεκινάτε μία πλήρη ανακαίνιση, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Πηγή: Homes & Gardens