Μια νέα μαμά προχώρησε σε μια δύσκολη εξομολόγηση για τα συναισθήματά της: μετανιώνει που έκανε παιδί. Με ανάρτηση στο φόρουμ Mumsnet στις αρχές του μήνα, η ανώνυμη μαμά περιέγραψε λεπτομερώς την εξάντλησή της με τη γονεϊκή ζωή.

«Την αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Ανησυχώ συνεχώς μήπως της συμβεί κάτι κακό. Είναι ένα υπέροχο, έξυπνο, χαρούμενο, γλυκό και αρκετά ανεξάρτητο παιδί. Αλλά δεν μπορώ να διώξω την αίσθηση ότι μετανιώνω που την απέκτησα», έγραψε στην ανάρτησή της η γυναίκα, το όνομα χρήστη της οποίας είναι The Berry, σύμφωνα με τη Sun.

Η μαμά, της οποίας το μωρό είναι 10 μηνών, αναπολεί την ηρεμία και την ησυχία που ένιωθε πριν γίνει γονιός.

«Θέλω απλώς να επιστρέψω στην παλιά μου ζωή. Είχα μια ήσυχη, ειρηνική, μη συναρπαστική ζωή και αυτό μου αρέσει. Είμαι ένα πολύ εσωστρεφές, κλειστό άτομο και ήμουν πάντα ευτυχισμένη όταν ήμουν μόνος μου, δούλευα από το σπίτι, έβλεπα Netflix τα βράδια, απολάμβανα τη φύση, έτρωγα έξω που και που. Ίσως μια φορά στο τόσο διακοπές», συνεχίζει η ανάρτησή της.

Η ίδια λέει: «Δεν μου αρέσει που έγινα γονιός. Νομίζω ότι φταίει κυρίως η συνεχής αίσθηση ευθύνης, το ότι πρέπει συνεχώς να διασκεδάζεις ένα μωρό, το ότι δεν μπορείς ποτέ να κάθεσαι και να χαλαρώνεις και να μην κάνεις τίποτα όλη μέρα, το ότι πρέπει πάντα να είσαι σε εγρήγορση».

Νιώθοντας αβοήθητη, ρώτησε στο φόρουμ αν τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

«Ξέρω ότι το να έχεις ένα μεγαλύτερο παιδί θα φέρει τις δικές του δυσκολίες, αλλά αναρωτιέμαι αν θα το απολαμβάνω περισσότερο όταν θα μπορώ να τη λογικεύω λίγο και θα μπορεί να διασκεδάζει περισσότερο;. Ή θα μετανιώνω πάντα για την απώλεια της παλιάς μου ζωής;», ρώτησε.

Πολλοί στο φόρουμ είπαν ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα όσο το παιδί της μεγαλώνει. Άλλες μαμάδες έγραψαν ότι ένιωσαν παρόμοια απογοήτευση μετά την απόκτηση ενός παιδιού.

«Έψαχνα στο google τις τοπικές υπηρεσίες υιοθεσίας στα πρώτα στάδια της ζωής του DS. Μην πανικοβάλλεσαι.Είσαι στα χαρακώματα τώρα. Τα πράγματα θα καλυτερέψουν από μόνα τους. Απλά κάνε κουράγιο. Διαπίστωσα ότι η επιστροφή στη δουλειά ήταν ο καταλύτης για να αρχίσει ξαφνικά η μητρότητα να μοιάζει διαχειρίσιμη», έγραψε η Caolite.

Μερικές άλλες μαμάδες δεν ήταν καθόλου υποστηρικτικές: «Ωχ, αγαπητή μου. Ίσως αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε γιατί στην ευχή αποφασίσατε να κάνετε παιδί να σας βοηθήσει; Θα πρέπει να αισθανθήκατε ότι κερδίζετε κάτι;».

Το να μετανιώνει μια γυναίκα για την απόκτηση παιδιών είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι ίσως νομίζουν κάποιοι και θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα επιλόχειας κατάθλιψης, όπως σημειώνει η New York Post. Μία στις πέντε γυναίκες θα αντιμετωπίσει ένα ζήτημα ψυχικής υγείας που σχετίζεται με τη μητρότητα, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με το Hellopostpartum.com

Tο 2019, μια έρευνα του Orlando Health διαπίστωσε ότι το 40% των γυναικών αισθάνονται κατάθλιψη, άγχος και καταβεβλημένες μετά τη γέννηση του μωρού τους, ανέφερε το Yahoo.