Μετά από χρόνια λευκών κουζινών, γκρίζων τοίχων και ουδέτερων ταπετσαριών, αποζητάμε πλέον το χρώμα στα σπίτια μας, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει τα καταφύγιά μας σε βαθμό που πολλοί από εμάς δεν έχουμε ξαναζήσει. Θέλουμε τα σπίτια μας να μας χαλαρώνουν, αλλά και να είναι περιποιημένα και προσεγμένα, επιτρέποντας μια νέα προοπτική, παραμένοντας, ωστόσο, ταυτόχρονα λειτουργικά.

«Μετά την πανδημία, τα σπίτια μας πρέπει να δουλεύουν πολύ πιο σκληρά για εμάς, καθώς πρέπει να ορίσουμε χώρους για να μαγειρεύουμε, να δουλεύουμε και να παίζουμε. Έτσι, εισάγουμε περισσότερο χρώμα και το χρησιμοποιούμε με διαφορετικούς τρόπους», σημειώνει η Joa Studholme, επιμελήτρια χρωμάτων για την Farrow & Ball, στο Martha Stewart.

«Θέλουμε τώρα χρώματα που αποτελούν διαρκείς εμπειρίες στα σπίτια μας και αντανακλούν λίγο περισσότερο την προσωπικότητά μας», συνεχίζει.

καναπές

Δεν πρόκειται για το τι αποτελεί τάση στον κόσμο της εσωτερικής διακόσμησης σπιτιού, αλλά μάλλον γιορτάζουμε την ατομικότητα και την επιλογή σε συνδυασμό με την πρακτικότητα. «Όλα έχουν να κάνουν με την επιθυμία μας για δημιουργική έκφραση», εξηγεί η Laurie Pressman, αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute στο Veranda.

«Κατανοώντας ότι το περιβάλλον μας επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, πολλοί εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους στο σπίτι ως έναν τρόπο να ενισχύσουν τα συναισθήματα χαράς και ευεξίας».

Οι πολύχρωμοι τοίχοι αποτελούν το πρώτο βήμα

Μπλε καναπές σε σαλόνι με μπλε τοίχο

Οι τοίχοι είναι το λογικό μέρος για να ξεκινήσετε όταν προσθέτετε χρώμα στους εσωτερικούς χώρους, καθώς «αγκαλιάζουν» το χώρο και επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεση. Για το σκοπό αυτό, το χρώμα είναι ένα οικονομικό και αποτελεσματικό όχημα για το χρώμα των τοίχων που προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα. Αν και οι σχεδιαστές αγαπούν τα ζεστά ουδέτερα χρώματα για την προσθήκη θαλπωρής και βάθους, συχνά επιλέγουν, επίσης, διεκδικητικές και καθηλωτικές αποχρώσεις.

Η Kathleen Walsh σημειώνει στο Luxe χαρακτηριστικά: «Ενώ υπάρχει χρόνος και χώρος για το ήσυχο, ουδέτερο γκρι, εμείς υποστηρίζουμε κάτι λίγο πιο έντονο -αναζητούμε χρώμα με άποψη». Ομοίως, η Andrea Schumacher παρατηρεί: «Αγαπάμε το χρώμα και πάντα θα το αγαπάμε. Το γκρι είναι μια τάση που έχουμε ξεπεράσει οριστικά. Αντιθέτως, χρησιμοποιούμε πολλά μπλε και πράσινα χρώματα».

Αυτές οι αποχρώσεις και πρόσθετες νέες αγαπημένες, όπως η τερακότα, το βαθύ δαμασκηνί και οι πλούσιοι τόνοι του καφέ, συνδέονται με τη φύση και μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε συνδεδεμένοι και ισορροπημένοι. Βοηθούν, επίσης, στη δημιουργία εντυπωσιακών χώρων. Σύμφωνα με το Living Etc., τα καφέ είναι εκλεπτυσμένα, παρέχοντας μια σύνθετη και συμπληρωματική βάση για μια πληθώρα αποχρώσεων σε υφάσματα και έργα τέχνης.

Ενώ ξεκινήσαμε με το χρώμα σε μικρές ή απομονωμένες περιοχές, η σχεδιάστρια Nicole Fisher εξηγεί στο Luxe ότι γινόμαστε όλο και πιο γενναίοι: «Αντί για ένα τολμηρό δωμάτιο, βλέπουμε το χρώμα παντού. Πρόκειται για τη δημιουργία ομορφιάς σε κάθε χώρο, όχι μόνο σε έναν». Σε γενικές γραμμές, τα παστέλ είναι μια προσιτή και φρέσκια εναλλακτική λύση στα έντονα χρώματα -η Fisher προτείνει το χρώμα του πηλού με μια ροζ απόχρωση για μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και, σύμφωνα με το Living etc., το μοβ της λεβάντας και το φιστικί είναι σήμερα δημοφιλή.