Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον ΚΥΡΙΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ των υδάτων στην Ευρώπη και επιβάλλει τον περιορισμό της χρήσης των. Τι μπορούμε να κάνουμε για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού; 

Τα νιτρικά είναι επιβλαβή και άρα ανεπιθύμητα τόσο στα τρόφιμα όσο και στο νερό μας. 

Στις περισσότερες σύγχρονες χώρες του κόσμου η εντατική γεωργία και η συνεπαγόμενη αύξηση στη χρήση λιπασμάτων και χημικών φαρμάκων έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με διάφορες ουσίες μεταξύ των οποίων τα Νιτρικά. Αυτό συνεπάγεται ότι το νερό που πίνουμε περιέχει Νιτρικά άλλοτε σε μικρές και άλλοτε σε μεγαλύτερες ποσότητες. (video νιτρικών).

Τα Νιτρικά υπάρχουν και στα τρόφιμα αλλά ως συστατικό των τροφών αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Η ύπαρξη των Νιτρικών στο πόσιμο νερό είναι πιο δραστική και έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση καθότι μέσω του νερού διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα Νιτρικά στην ανθρώπινη υγεία όταν αυτά εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό και αναφέρονται-μεταξύ άλλων – σε:

  • Σύνδρομο κυάνωσης των βρεφών – βρεφική Μεθεμοσφαιριναιμία (μπλοκάρουν το οξυγόνο στο αίμα) με τα μωράκια  να μπλεδίζουν (blue baby syndrom) με κίνδυνο ακόμη και την ασφυξία. 
  • Τερατογεννέσεις σε  εγκυμονούσες μητέρες. 

Για τους παραπάνω λογούς, 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμάνια, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει ΔΗΜΟΣΙΑ σύσταση για ένα συγκεκριμένο επιτρεπόμενο όριο Νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα μικρά παιδιά, τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/l για τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες υπάρχει Δημόσια Σύσταση να είναι maximum 10mgr/l ΝΟ3.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Oι καταναλωτές στρέφονται συνήθως στα φίλτρα και το εμφιαλωμένο νερό. Όμως…

Με τα μηχανικά φίλτρα, μειώνουν το φορτίο σε ανεπιθύμητα στερεά και μικροβιολογικές ενώσεις, σε καμιά όμως περίπτωση δεν αποκλείουν τη χημική μόλυνση με Νιτρικά, τα οποία είναι σε μορφή ιόντων και δεν περιορίζονται με μηχανικά φίλτρα. Επίσης το νερό των φίλτρων δεν εμπεριέχει ηλεκτρολύτες απαραίτητους στον οργανισμό μας.

Από την άλλη, τα επεξεργασμένα νερά περιορίζουν μεν τα Νιτρικά αλλά αποκλείουν ταυτόχρονα τους ηλεκτρολύτες από το νερό τους καθότι η ώσμωση, μαζί με τον περιορισμό των βρώμικων και ανεπιθύμητων στοιχείων, αποκλείει αναγκαστικά από την σύνθεση του νερού και τα θετικά του στοιχεία (ηλεκτρολύτες και  μεταλλικά όπως το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο).

Τέλος, ενώ τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά έχουν ηλεκτρολύτες αλλά, επειδή δια νόμου δεν δύναται να επεξεργαστούν τεχνητά (γιατί αλλιώς δεν μπορούν να λέγονται Φυσικά) , τελικά εμπεριέχουν και σχετικά ποσοστά Νιτρικών.

Πως μπορούν να προστατευτούμε όλοι μας αλλά κυρίως να προστατευτούν οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά με τις αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν σε ενυδάτωση και καθαρό και νερό; 

Υπάρχει ένα νερό στον κόσμο χωρίς νιτρικά! Και ευτυχώς ήρθε πρόσφατα και στην Ελλάδα: το AQUA Carpatica.

Το AQUA Carpatica κυκλοφοράει σε τρεις μορφές – όλες με φανταστική καθαρή και απαλή γεύση:

  • το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό με ΜΗΔΕΝ ΝΙΤΡΙΚΑ (δηλαδή αυτό που περιέχει φυσικές φυσαλίδες)
  • το Φυσικό Μεταλλικό Νερό με ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝ Νιτρικά (απλό) 
  • το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Kids με ειδικά σχεδιασμένο στόμιο-πιπίλα 

Πιο συγκεκριμένα:

Τα Καρπάθια Όρη είναι μία περιοχή με έκταση περίπου 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα – δηλαδή κάτι λιγότερο από την Ελλάδα, ένα απέραντο παρθένο δάσος ελάτης και άλλων κωνοφόρων – επίγειος παράδεισος για την χλωρίδα και την πανίδα της Ευρώπης.

Τα δάση των Καρπαθίων είναι αγνά, καθώς δεν υπάρχουν εργοστάσια, άξονες μεταφορών, ούτε μαζικές αγροτικές καλλιέργειες που μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον από την ανθρώπινη επίδραση και το υπέδαφος ή τον υδροφόρο ορίζοντα με χημικά, λιπάσματα και διάφορα απόβλητα. Το νερό της βροχής περνάει από τα δένδρα του δάσους στο υπέδαφος όπου καθώς κυλάει προς χαμηλότερα εδάφη υπόκειται σε μία 100% φυσική διύλιση. Επιπλέον, στο υπέδαφος, η γεωλογική δομή των Καρπαθίων εμπεριέχει σβησμένα παλαιά ηφαίστεια που αναβλύζουν ακόμη φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Οι γεωλογικές σχισμές μεταξύ ασβεστολιθικών Δολομιτών και Ηφαιστειογενών πετρωμάτων επιτρέπουν την άνοδο και την ανάμιξη αυτού του διοξειδίου του άνθρακα με τα υπόγεια κοιτάσματα του νερού.

Μέσα σε αυτά τα δάση των Καρπαθίων κρύβονται οι δύο φυσικές πηγές του AQUA Carpatica , η πηγή του AQUA Carpatica για το Φυσικώς Ανθρακούχο και εκείνη για το Φυσικό Μεταλλικό νερό που ανακαλύφτηκαν –και οι δύο- το 2005. Η πλήρης εξερεύνηση του εδάφους και του υπεδάφους καθώς και η ανάλυση της σύστασης των πηγών διήρκεσαν  5 ολόκληρα χρόνια επιβεβαιώνοντας ότι  το AQUA Carpatica περιέχει μηδέν νιτρικά ή σχεδόν μηδέν, στην περίπτωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού.

Χάρη στο ότι δεν περιέχει νιτρικά, το AQUA Carpatica είναι η φυσική λύση για τις αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης ευάλωτων ομάδων όπως οι έγκυες, θηλάζουσες,τα νήπια και τα παιδιά.

Μάθετε παραπάνω για τα στοιχεία που περιέχουν και την καθαρή απαλή γεύση τους τα AQUA Carpatica εδώ 

.