Όπως και τα μπλου τζιν, οι εσπαντρίγιες έχουν την ιστορία τους που ξεκινά από μια εποχή που αυτά τα παπούτσια δεν ήταν καθόλου γνωστά ως μέρος του ντυσίματος. Σήμερα θα σας διηγηθούμε από που προέρχονται αυτά τα διάσημα παπούτσια και γιατί είναι αγαπημένα όλων.

Πότε δημιουργήθηκαν οι εσπαντρίγιες;

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι οι εσπαντρίγιες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον δέκατο τέταρτο αιώνα στα Πυρηναία στην Ισπανία και στη Νότια Γαλλία. Κατασκευαζόταν από ύφασμα κάνναβης ραμμένο πάνω σε σόλα. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι αυτά τα παπούτσια εμφανίστηκαν ως μέρος της στρατιωτικής στολής του πεζικού τον δέκατο όγδοο αιώνα. Κατασκευαζόταν από ένα χορτάρι που ονομαζόταν “esparto” απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία τους. Δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε ποια είναι η αληθινή ιστορία, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι όποιος και αν δημιούργησε τα παπούτσια αυτά σίγουρα δεν υποψιαζόταν πόσο μεγάλη επιτυχία θα γινόταν εκατοντάδες χρόνια αργότερα και πως κάθε γυναίκα θα έχει τουλάχιστον ένα ζευγάρι απ’ αυτές.

Γιατί οι εσπαντρίγιες είναι τόσο δημοφιλείς;

Ίσως αυτή είναι η ερώτηση πάνω από την οποία απορούν πολλοί – τι ξεχωρίζει τις Γυναικείες εσπαντρίγιες από τα υπόλοιπα υποδήματα στην αγορά και τις κάνει τόσο ιδιαίτερες; Η απάντηση είναι πολύ απλή – είναι από τα πιο καθολικά και ανεπιτήδευτα παπούτσια, τα οποία συνδυάζονται επιδέξια με οποιοδήποτε στυλ ντυσίματος. Τα σχέδια χωρίς πολλές λεπτομέρειες είναι κατάλληλα όπως για αθλητικές εμφανίσεις, έτσι και για επίσημες, ενώ η διαχρονικότητά τους τους επιτρέπει να είναι το hit στις τάσεις της μόδας κάθε εποχή.

Η σόλα τους είναι κατασκευασμένη από φυσικά υλικά και είναι σε ουδέτερα χρώματα, κάτι που εκτός το ότι δίνει σε όλο το ντύσιμο μια πινελιά boho είναι και οικονομικό και ταυτόχρονα είναι ένας αποτελεσματικός πόρος για τη βιομηχανίας υποδημάτων.

Πάρα που έχουν παρόμοιο σχέδιο οι εσπαντρίγιες μπορούν να είναι εξαιρετικά διαφορετικές όσο αφορά τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το άνω μέρος. Οι πιο δημοφιλείς σίγουρα είναι αυτές που κατασκευάζονται από βαμβακερό και λινό ύφασμα, αλλά μεταξύ των επίκαιρων σχεδίων είναι επίσης και οι δερμάτινες και αυτές από βελούδο σε διάφορα χρώματα. Οι στάμπες επίσης αποτελούν ένα βήμα μπροστά στην εξέλιξη όσο αφορά τις κλασικές εσπαντρίγιες – φέτος στη μόδα είναι οι λεπτομέρειες και σ’ αυτά τα παπούτσια τα βρίσκουμε σε αφθονία. Κορδέλες, λουράκια, animal print και λουλουδάτα μοτίβα – οι σύγχρονες προτάσεις φέρνουν ατομικότητα και προτρέπουν τον καταναλωτή να είναι τολμηρός στις επιλογές τους και να πειραματιστεί με την εμφάνισή του.

Ποιες είναι οισωστές για μας εσπαντρίγιες;

Όπως καταλάβαμε ήδη, οι εσπαντρίγιες συνδυάζονται απόλυτα με οποιαδήποτε εμφάνιση και το μόνο που μας μένει είναι να τις επιλέξουμε σύμφωνα με την περίσταση για την οποία τις θέλουμε. Τα υφασμάτινα σχέδια προσθέτουν μια ανέμελη πινελιά στην εμφάνιση μας και για αυτό είναι πιο κατάλληλα για την καθημερινότητα στην πόλη. Οι δερμάτινες εσπαντρίγιες είναι θαυμάσιες για τα βραδινά πάρτι ή τα πάρτι γενεθλίων, όταν πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι για πολλές ώρες και δεν θέλουμε να κουραστούμε με τα άβολα τακούνια, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουμε να φαινόμαστε όμορφες. Οι προτάσεις σε βελούδο είναι κατάλληλες όπως για την καθημερινότητα έτσι και για τις επίσημες εκδηλώσεις, όταν συνδυαστούν με βραδινό φόρεμα ή κοστούμι επειδή δημιουργούν μια αίσθηση τυπικότητας και αριστοκρατισμού.

Πάρα που συναντούν σχετικό ανταγωνισμό στο πρόσωπο των αθλητικών παπουτσιών Converse όσο αφορά τη δημοτικότητά τους, οι εσπαντρίγιες δεν θα κατέβουν από τα ουράνια της μόδας σύντομα. Η ικανότητά τους να ταιριάζουν τέλεια σε οποιαδήποτε εμφάνιση για κάθε περίσταση τους κάνει το προτιμώμενο είδος παπουτσιών από κάθε γυναίκα. Εάν στη συλλογή σας ακόμα δεν υπάρχει ούτε ένα ζευγάρι εσπαντρίγιες, τώρα είναι η ώρα να αγοράσετε το πρώτο σας!