Υπάρχουν άραγε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι κάποια τρόφιμα όντως επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση και τις επιδόσεις μας; Μήπως τελικά οι αφροδισιακές τροφές είναι μύθος;

Τροφές όπως τα στρείδια, οι μπανάνες, η σοκολάτα, το κάρδαμο, η κανέλα, τα καρύδια, το μάραθο κ.ά. έχουν κατά καιρούς λάβει την επονομασία «αφροδισιακά», καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και την απόδοσή τους.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ψευδάργυρος των στρειδιών, το μαγνήσιο και η ανανδαμίδη της σοκολάτας, η διμεθυλαμινοαιθανόλη των θαλασσινών και δεκάδες άλλα συστατικά που εμπεριέχονται στις πιο πάνω τροφές μπορεί να εμπλέκονται σε πολλές, ουσιαστικές μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, όμως σίγουρα δεν έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν ή να αυξάνουν τη σεξουαλική ορμή ή αποτελεσματικότητα.

Κι αυτό ισχύει τόσο για υγιή άτομα όσο και για άτομα με προβλήματα ψυχολογικής ή οργανικής φύσης.

Η δύναμη του νου

Πολλές φορές το σχήμα, η μυρωδιά ή η γεύση ευνόησαν την επικράτηση κάποιων αντιλήψεων, οι οποίες τελικά άντεξαν διαχρονικά σε διάφορους πολιτισμούς, από την εποχή που η ρίζα του φυτού «μανδραγόρας», η οποία δινόταν για την αντιμετώπιση της γυναικείας στειρότητας, θεωρείτο από πολλούς αφροδισιακή επειδή είχε το σχήμα των γυναικείων γοφών.

Μήπως τελικά η δύναμη της υποβολής είναι τόσο ισχυρή που μεταλλάσσει και προσπερνάει κάθε άλλη δράση και αντίδραση του οργανισμού μας; Μήπως, αν κάποιος είναι πεπεισμένος ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο είναι αποτελεσματικό, τότε πολύ πιθανό στη ψυχολογική του σφαίρα αυτό να επιδράσει θετικά;

Μήπως το μυστικό του Καζανόβα δεν ήταν τα πλούσια σε ψευδάργυρο στρείδια αλλά οι ελκυστικές γυναίκες που είχε απέναντί του, εικόνα που αντικειμενικά διεγείρει τη λίμπιντο; Μήπως απλώς η προετοιμασία, η παρασκευή και η ωραία εμφάνιση ενός δείπνου για τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει μπορεί να λειτουργήσει ως το καλύτερο αφροδισιακό;

Η απάντηση της επιστήμης

Αν πρέπει να δοθεί έμφαση σχετικά με τη σεξουαλική εγρήγορση σε κάτι διατροφικό, σίγουρα αυτό δεν είναι η περιστασιακή κατανάλωση κάποιων τροφών.

Η λύση βρίσκεται στη συνεχή εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, με βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο και με κατανάλωση ψαριών 2 φορές τουλάχιστον εβδομαδιαίως, παράγοντες που ευνοούν και προάγουν τη γενικότερη λειτουργία των αδένων και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, αξίζει να τονιστεί ότι η υπερλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια – χοληστερόλη) και η αθηρωμάτωση (εναπόθεση «πλάκας» στο εσωτερικό των αγγείων) αποτελούν καταστάσεις που συνδέονται έντονα και με σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Είναι εξάλλου γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αντρών που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία έχουν δυσλιπιδαιμία και παρουσιάζουν αθηρωμάτωση σε σημαντικό βαθμό.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη σωστή εξέταση του ατόμου που παρουσιάζει προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας χωρίς εμφανή αίτια (π.χ. τραύμα).

Μάλιστα οι νέες οδηγίες από το πανεπιστήμιο του Princeton για τη σεξουαλική και καρδιαγγειακή υγεία προτείνουν ότι κάθε άντρας που εμφανίζει σεξουαλική δυσλειτουργία χωρίς εμφανή αίτια θα πρέπει να εξετάζεται για το ενδεχόμενο ύπαρξης καρδιαγγειακών νοσημάτων ενώ πρέπει να γίνονται και όλες οι απαραίτητες εξετάσεις λιπιδίων, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.

Περισσότερες έρευνες και κλινικές μελέτες στο θέμα αυτό θα μπορέσουν να μας πουν με ακρίβεια όχι μόνο πώς αλλά και σε τι ποσοστό η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη σεξουαλική υγεία.

Πηγή: myworld.gr