Τα εγκαύματα που προέρχονται από τον ήλιο ή από την επαφή με μια καυτή επιφάνεια και όταν αυτά είναι μικρής έκτασης, και φυσικά, όχι σοβαρά, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της λεβάντας. Αλείφοντας την ερεθισμένη περιοχή με το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από το αρωματικό φυτό 2-3 φορές την ημέρα, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Ακόμη ένα «θαύμα» της φύσης είναι το βαλσαμόχορτο, οι ιδιότητες του οποίου προδίδονται από το όνομά του. το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων όσο και σε ουλές και μικροτραυματισμούς, χάρη στην έντονη επουλωτική και αντισηπτική του δράση.

Η καλέντουλα είναι άλλο ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως για τη δημιουργία αλοιφών, καθώς έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, επουλωτική και αντισηπτική δράση. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «real planet», μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την αντιμετώπιση του ερεθισμού και του κνησμού στο δέρμα, των εγκαυμάτων αλλά και για τσιμπήματα από έντομα.

Τέλος, η αλόη, που αποτελεί τη βάση πολλών καταπραϋντικών για το δέρμα σκευασμάτων, έχει –ακόμη και νωπή- ευεργετικές ιδιότητες. Κόβοντας το νωπό μέρος των φύλλων, το φυσικό ζελέ που βγαίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για να ενυδατώσει και να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.