Οι εντυπωσιακοί, πανύψηλοι ευκάλυπτοι με τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου

Το ύψος τους αγγίζει τα 250 πόδια (70 περίπου μέτρα)


Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙΠΑΡΑΞΕΝΑ
8:38
20/11/2020
Οι εντυπωσιακοί, πανύψηλοι ευκάλυπτοι με τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου
11
loading

Τα δέντρα ευκαλύπτου είναι ιδιαιτέρως γνωστά για τα υπέροχα αρωματικά τους φύλλα, καθώς και για το γεγονός ότι αποτελούν την κύρια πηγή τροφής για τα κοάλα. Πόσοι γνωρίζουν, ωστόσο, ότι μπορούν, επίσης, να γίνουν αρκετά πολύχρωμα;

Στην πραγματικότητα, μιλάμε για τον ευκάλυπτο deglupta, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός και ως «ευκάλυπτος- ουράνιο τόξο». Όταν, λοιπόν, ρίχνει τον εξωτερικό φλοιό του, μοιάζει με μύτη μολυβιού που ακονίζεται, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα που μένει αξέχαστο.

Πρόκειται για ένα αρκετά ψηλό δέντρο με μία ακόμη ιδιαιτερότητα. Το γεγονός ότι είναι το μοναδικό είδος ευκαλύπτου που ζει στο τροπικό δάσος, ενώ μόνο ένα από τα τέσσερα είδη του συναντάται εκτός Αυστραλίας. Ο ευκάλυπτος- ουράνιο τόξο, λοιπόν, απαντάται στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα με το ύψος του να φτάνει ακόμη και τα 250 πόδια (70 περίπου μέτρα). Και ενώ θα περίμενε κανείς το ύψος του να κεντρίζει το ενδιαφέρον, οι υπέροχοι χρωματισμοί του κορμού του σίγουρα κλέβουν την παράσταση.

Καθώς ρίχνει το φλοιό του αποκαλύπτεται αρχικά ένας φωτεινός πράσινος εσωτερικός φλοιός, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε άλλα χρώματα -μπλε, μοβ, πορτοκαλί, καφέ. Οι πολύχρωμες ραβδώσεις του δημιουργούνται λόγω του γεγονότος ότι το δέντρο δεν ρίχνει ταυτόχρονα όλο το φλοιό του. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου διαφορετικά στρώματα πέφτουν, ενώ οι ήδη εκτεθειμένες περιοχές έχουν ήδη αλλάξει χρωματισμό.

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί το πολύχρωμο και εντυπωσιακό εφέ, που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν ξεπηδήσει από τις σελίδες του παραμυθιού « Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Η μοναδική αυτή εμφάνισή του το έχει κάνει ιδιαιτέρως δημοφιλές σε όσους λατρεύουν τους κήπους και έτσι μπορεί να συναντηθεί, ακόμη, και σε βοτανικούς κήπους ή ως διακοσμητικό δέντρο στη Χαβάη, το Τέξας, τη Λουιζιάνα και τη Νότια Καλιφόρνια, όπου το κλίμα τους επιτρέπει το δέντρο να ευδοκιμήσει.

Άκρως εντυπωσιακό είναι το δάσος από ευκαλύπτους- ουράνιο τόξο που βρίσκεται στη Χαβάη. Το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε στους Βοτανικούς Κήπους Wahiawa στο O'ahu το 1929 προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αποψίλωσης. Έκτοτε, έχει δημιουργηθεί ένα υπέροχο τοπίο που αν δεν το αντικρίσει κανείς από κοντά, δύσκολα μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει στην πραγματικότητα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Ευκαλυπτος

  Τής οικογένειας τών μυρτιδών είναι τό σπουδαιότερο γένος τής οικογένειας η οποία περιλαμβάνει 800 περίπου είδη. Μερικά είδη φτάνουν σε γιγάντιες διαστάσεις λ.χ. ο ευκάλυπτος ο αμυγδαλοφυλλος πού φτάνει τά 150 μ ύψος. Όμως και ευκάλυπτοι σέ μέγεθος θάμνου όπως και άλλοι πού φτάνουν 60 μ ύψος. Καλλιεργείται επίσης γιά τήν αποξήρανση ελωδών εκτάσεων και γιά τή δημιουργία φραγμάτων εναντίον τού ανέμου. Τό ξύλο του χρησιμοποιήτε γιά τήν κατασκευή δοκών και στή λεπτουργική. Μέ απόσταξη τών τρυφερών φύλλων του παίρνουν αιθέριο έλαιο τό ευκαλυπτέλαιο πού είναι χρήσιμο στήν κατασκευή καλλυντικών και ώς αντισηπτικό. Άλλο είδος είναι ο ευκάλυπτος ο σφαιριόκαρπος πού πρωτοκαλλιεργήθηκε τό 1864 στό Βοτανικό Κήπο τής Αθήνας.

 2. avatar ΡΕ …

  βλαμμενα ουγκαντα! Ποδια ρε ...ποδια και οχι μετρα βλαμμενοι σχολιαστες

 3. avatar ευ-καλύπτει

  με ένα μικρό ψάξιμο στο γκούγκλ, βρήκα ο τι ο μεγαλύτερος ευκάλυπτος εν ζωή βρίσκεται στην Τασμανία είναι Ikarus Dream κι έχει ύψος 97 μέτρα. ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί αλλά έχει πεθάνει ήταν 150 μέτρα, εσείς που βρήκατε ευκάλυπτο 250 μέτρα;;;;;;

 4. avatar Nikorons

  250 πόδια που είναι 80 μέτρα.

 5. avatar Όντως “ότι να’ναι”

  Άκου εκεί 250 μέτρα! Το υπερτονίζετε κι\'ολας!

  \"Eucalyptus deglupta is a fast-growing tree that typically reaches a height of 60–75 m\"

  https://en.wikipedia.org/wiki/Eucalyptus_deglupta

  Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο είναι μία σεκόγια με το όνομα Hyperion και είναι περίπου 115,61 μέτρα.

  Μία υποτυπώδη έρευνα είναι παραίτητη αν θέλετε να δείχνετε έγκυροι, μιλάμε για 10 δευτερόλεπτα ψάξιμο, έλεος

 6. avatar μετάφραση από τα τζαμπο

  250 πόδια.... εντυπωσιακότατο αλλά όχι 250 μέτρα... περίπου 75 μέτρα.

 7. avatar ΘΒ

  250... Πόδια μήπως;

 8. avatar Κάποιο λάθος κάνατε…

  Αφού το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο είναι περίπου 115 m. Μάλλον 250 πόδια έγραψε το αρχικό άρθρο...

 9. avatar Άγαμοι θυται

  Μήπως εννοείτε 250 πόδια που σημαίνει 76 μέτρα περίπου ...?
  Μη μας τρελαίνετε, μας φτάνει η καραντίνα και ο Κορωνιός ...

  1. avatar Μα

   250 έχει γραφτεί στο άρθρο Τι λέτε όλοι με τα σχόλια;

   1. avatar Άγαμοι θυται

    Το διορθώσανε ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει