Το επτασφράγιστο μυστικό της σισιλιάνικης σοκολάτας

Το ταξίδι της από το Μεξικό και τους Αζτέκους στο ιταλικό νησί


WEEKEND
0:14
26/12/2015
Το επτασφράγιστο μυστικό της σισιλιάνικης σοκολάτας
4
loading

Εδώ και χρόνια η Σικελία αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό ταξιδιωτών και τουριστών. Άλλοι την επισκέπτονται για την τρικυμιώδη ιστορία της, άλλοι για την «εκρηκτική» Αίτνα, άλλοι για τη διάσημη κουζίνα της περιοχής.

sokolata20

Όμως για κάποιο λόγο και με κάποιο τρόπο, ακόμα ένας βασικός λόγος να ταξιδέψει κανείς ως το νησί στον ιταλικό νότο παραμένει ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στον κόσμο: η σοκολάτα της, που παρασκευάζεται στην πόλη Modica -αναγνωρισμένη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO- με τις ρίζες της να φτάνουν στους Αζτέκους.

sokolata13

Όταν οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο της Σικελίας τον 16ο αιώνα, οι κονκισταδόρες έφτασαν στο Μεξικό και έφεραν πίσω κακάο και τις απαραίτητες συνταγές για εκείνο που οι Αζτέκοι αποκαλούσαν xocoàtl, μια μορφή πάστας που λειαινόταν σε μια ημικυκλική πέτρα, τη metate.

Αντίθετα με το πολύ γλυκό και κρεμώδες σνακ που σήμερα αποκαλούμε σοκολάτα, σημειώνει το BBC, το αυθεντικό xocoàtl ήταν πικρό και το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν τη γεύση στις σάλτσες για πιάτα κρεατικών και σαλάτες ή το έτρωγαν μόνο του σαν συμπλήρωμα διατροφής. Εάν εμπλουτιζόταν και με ορισμένα μπαχαρικά, θεωρείτο αφροδισιακό.

sokolata9

Στη Modica, γενιές και γενιές οικογενειών της πόλης συνέχισαν να ακολουθούν τις παραδοσιακές τεχνικές χρησιμοποιώντας κακάο από τα δέντρα που οι Ισπανοί είχαν φυτέψει στο γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος και metate - τις ειδικές πέτρες για τη λείανση της σοκολάτας που έφτιαχναν από λάβα της Αίτνας.

sokolata17

Ακόμα και όταν το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της Modica καταστράφηκε στο σεισμό του 1963, τα κακαόδενδρα επέζησαν.

sokolata11

Οι ντόπιοι ανακάτευαν τη σοκολατένια πάστα με ζάχαρη σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε η ζάχαρη να μη ζεσταθεί πολύ και λιώσει. Αυτό προσθέτει στη λιχουδιά λαχταριστή τραγανή υφή. Στη συνέχεια ενσωμάτωναν διάφορες γεύσεις που συνηθίζονται στη Σικελία όπως έλαιο λάιμ και φιστικιού.

sokolata19

Σήμερα η διαδικασία αυτή έχει δεχθεί «μοντέρνες» πινελιές και μια συνηθισμένη γεύση είναι αυτή του θαλασσινού αλατιού, που είναι πολύ «της μόδας» στην Ευρώπη.

sokolata18

Ο επισκέπτης της Modica σίγουρα θα βιώσει την αισθητική απόλαυση των μπαρόκ εκκλησιών, τις πλατείες με τις συστοιχίες δέντρων και τις αινιγματικές εισόδους μικρών «φιδίσιων» στενών. Ταυτόχρονα η όσφρησή του θα ευφρανθεί από την πανταχού παρούσα ευωδιά του κακάο και των εξωτικών μπαχαρικών.

sokolata12

Ένα από τα τρία πιο διάσημα μαγαζιά που πουλούν σοκολάτα στην πόλη είναι, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο το Antica Dolceria Bonajuto, που λειτουργεί από το 1880 στα χέρια της ίδια οικογένειάς που το πρωτοάνοιξε.

sokolata15

Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη άρχισε να κλίνει προς τη σοκολάτα γάλακτος τον 19o αιώνα, η οικογένεια Bonajuto απείχε των τακτικών αυτών.

sokolata16

Συνέχισε να φτιάχνει χωρίς γαλακτοκομικά μαύρη σοκολάτα με τον τρόπο που είχαν πρωτοδιδάξει οι Αζτέκοι.

sokolata8

Μεταξύ άλλων φτιάχνει σοκολάτα με τσίλι, κανέλα, λεμόνι, θαλασσινό αλάτι, καραμέλα και βανίλια.

sokolata4

Στην κορυφαία τριάδα των καταστημάτων είναι και το Antica Dolceria Rizza που άνοιξε το 1935 και επιδίδεται στη δημιουργία ανανεωμένων γεύσεων όπως τζίντζερ.

sokolata10

Οι επιχειρήσεις της Modica αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα τη διατήρηση -και την ανάδειξη- της σοκολατένιας παράδοσης της πόλης τους.

sokolata1 sokolata2 sokolata3

sokolata7

Το 2013 η «Κοινοπραξία για την προστασία της σοκολάτας της Modica» δημοσίευσε συνταγές που χρονολογούνταν από το 1740 ενώ τον Δεκέμβριο διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ ChocoModica που ενώνει τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά της πόλης: Τη σοκολάτα και τη μπαρόκ αρχιτεκτονική.

sokolata5

Η πόλη διαθέτει και μουσείο σοκολάτας, το Museo del Cioccolato.

sokolata6

Εκεί σχεδόν όλα είναι φτιαγμένα από σοκολάτα-από γλυπτά μέχρι τον χάρτη της Ιταλίας- ενώ προβάλλεται σε βίντεο ο τρόπος παρασκευής της κι ένα πολύτιμο αρχείο ιστορικών συνταγών.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
  1. avatar N.Y.C

    Συμφωνώ ineth ειναι μερακλήδες.... Όσο νωρίτερα αποβαλουμε τις ανοτολιτικες και βαλκανικες συνηθειες τοσο το καλυτερο για μας ως Ελληνες τους πατερες του δυτικου πολιτισμού ... τουλαχιστον οι ιταλοι εξυψωσαν και ανεδειξαν τον πολιτισμό μας....

    1. avatar Νίκος Σ.

      Δεν βρίσκω κανένα λόγο για να αποβάλουμε τις ανατολίτικες γαστρονομικές συνήθειες μας. Οι λόγοι είναι οι εξής: Γαλακτομπούρεκο, καταίφι, καζάν ντιπί, βυζαντινό, ιμάμ μπαλντί, ατζέμ πιλάφι, κεμπάμπ και ένα σωρό ακόμα ανατολίτικα/πολίτικα φαγητά και γλυκά που τα βρίσκεις μόνο σε ''βαλκανικές και ανατολικές'' χώρες. Οι Ιταλοί έχουν όντως το όνομα σε ζυμαρικά και πίτσες αλλά σε καμιά μου επίσκεψη εκεί δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα και ότι είναι καλύτεροι από εμάς.

  2. avatar ineth

    Εξαιρετικό άρθρο, έξω από τα συνηθισμένα.
    Παραδέχομαι τους Ιταλούς που κατάφεραν να πουλήσουν γαστρονομικό και σχεδιαστικό πολιτισμό και να αναγνωριστούν έτσι διεθνώς.

    1. avatar β.γ.

      ήδη πριν από 25 χρόνια τουλάχιστον, μπορούσες να σπουδασεις στην Ιταλια, διακοσμητικη γλυκων !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει