Εδώ και χρόνια η Σικελία αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό ταξιδιωτών και τουριστών. Άλλοι την επισκέπτονται για την τρικυμιώδη ιστορία της, άλλοι για την «εκρηκτική» Αίτνα, άλλοι για τη διάσημη κουζίνα της περιοχής. sokolata20 Όμως για κάποιο λόγο και με κάποιο τρόπο, ακόμα ένας βασικός λόγος να ταξιδέψει κανείς ως το νησί στον ιταλικό νότο παραμένει ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στον κόσμο: η σοκολάτα της, που παρασκευάζεται στην πόλη Modica -αναγνωρισμένη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO- με τις ρίζες της να φτάνουν στους Αζτέκους. sokolata13 Όταν οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο της Σικελίας τον 16ο αιώνα, οι κονκισταδόρες έφτασαν στο Μεξικό και έφεραν πίσω κακάο και τις απαραίτητες συνταγές για εκείνο που οι Αζτέκοι αποκαλούσαν xocoàtl, μια μορφή πάστας που λειαινόταν σε μια ημικυκλική πέτρα, τη metate. Αντίθετα με το πολύ γλυκό και κρεμώδες σνακ που σήμερα αποκαλούμε σοκολάτα, σημειώνει το BBC, το αυθεντικό xocoàtl ήταν πικρό και το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν τη γεύση στις σάλτσες για πιάτα κρεατικών και σαλάτες ή το έτρωγαν μόνο του σαν συμπλήρωμα διατροφής. Εάν εμπλουτιζόταν και με ορισμένα μπαχαρικά, θεωρείτο αφροδισιακό. sokolata9 Στη Modica, γενιές και γενιές οικογενειών της πόλης συνέχισαν να ακολουθούν τις παραδοσιακές τεχνικές χρησιμοποιώντας κακάο από τα δέντρα που οι Ισπανοί είχαν φυτέψει στο γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος και metate – τις ειδικές πέτρες για τη λείανση της σοκολάτας που έφτιαχναν από λάβα της Αίτνας. sokolata17 Ακόμα και όταν το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της Modica καταστράφηκε στο σεισμό του 1963, τα κακαόδενδρα επέζησαν. sokolata11 Οι ντόπιοι ανακάτευαν τη σοκολατένια πάστα με ζάχαρη σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε η ζάχαρη να μη ζεσταθεί πολύ και λιώσει. Αυτό προσθέτει στη λιχουδιά λαχταριστή τραγανή υφή. Στη συνέχεια ενσωμάτωναν διάφορες γεύσεις που συνηθίζονται στη Σικελία όπως έλαιο λάιμ και φιστικιού. sokolata19 Σήμερα η διαδικασία αυτή έχει δεχθεί «μοντέρνες» πινελιές και μια συνηθισμένη γεύση είναι αυτή του θαλασσινού αλατιού, που είναι πολύ «της μόδας» στην Ευρώπη. sokolata18 Ο επισκέπτης της Modica σίγουρα θα βιώσει την αισθητική απόλαυση των μπαρόκ εκκλησιών, τις πλατείες με τις συστοιχίες δέντρων και τις αινιγματικές εισόδους μικρών «φιδίσιων» στενών. Ταυτόχρονα η όσφρησή του θα ευφρανθεί από την πανταχού παρούσα ευωδιά του κακάο και των εξωτικών μπαχαρικών. sokolata12 Ένα από τα τρία πιο διάσημα μαγαζιά που πουλούν σοκολάτα στην πόλη είναι, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο το Antica Dolceria Bonajuto, που λειτουργεί από το 1880 στα χέρια της ίδια οικογένειάς που το πρωτοάνοιξε. sokolata15 Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη άρχισε να κλίνει προς τη σοκολάτα γάλακτος τον 19o αιώνα, η οικογένεια Bonajuto απείχε των τακτικών αυτών. sokolata16 Συνέχισε να φτιάχνει χωρίς γαλακτοκομικά μαύρη σοκολάτα με τον τρόπο που είχαν πρωτοδιδάξει οι Αζτέκοι. sokolata8 Μεταξύ άλλων φτιάχνει σοκολάτα με τσίλι, κανέλα, λεμόνι, θαλασσινό αλάτι, καραμέλα και βανίλια. sokolata4

Στην κορυφαία τριάδα των καταστημάτων είναι και το Antica Dolceria Rizza που άνοιξε το 1935 και επιδίδεται στη δημιουργία ανανεωμένων γεύσεων όπως τζίντζερ. sokolata10 Οι επιχειρήσεις της Modica αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα τη διατήρηση -και την ανάδειξη- της σοκολατένιας παράδοσης της πόλης τους. sokolata1 sokolata2 sokolata3 sokolata7 Το 2013 η «Κοινοπραξία για την προστασία της σοκολάτας της Modica» δημοσίευσε συνταγές που χρονολογούνταν από το 1740 ενώ τον Δεκέμβριο διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ ChocoModica που ενώνει τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά της πόλης: Τη σοκολάτα και τη μπαρόκ αρχιτεκτονική. sokolata5

Η πόλη διαθέτει και μουσείο σοκολάτας, το Museo del Cioccolato. sokolata6 Εκεί σχεδόν όλα είναι φτιαγμένα από σοκολάτα-από γλυπτά μέχρι τον χάρτη της Ιταλίας- ενώ προβάλλεται σε βίντεο ο τρόπος παρασκευής της κι ένα πολύτιμο αρχείο ιστορικών συνταγών.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend