Είναι οι πολιτικοί με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, οι πιο ενεργοί, οι ταραξίες και οι ονειροπόλοι. Είναι η «τάξη του 2024», όπως την παρουσιάζει το Politico, με τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής στη γηραιά ήπειρο, τα οποία τα χωρίζει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

Ως ο πιο ισχυρός πολιτικός στην Ευρώπη εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τουσκ, που κέρδισε τις εκλογές στην Πολωνία και αναμένεται να ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Κατά το Politico, είναι η ελπίδα της Ευρώπης για ενίσχυση του πολιτικού κέντρου σε μια εποχή, που οι ακραίοι πολιτικοί και ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος.

Οι πιο ενεργοί–επιδραστικοί πολιτικοί

Στην κατηγορία των πιο ενεργών πολιτικών εντάσσονται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν με το χαρτοφυλάκιο της «Πράσινης Συμφωνίας», η Μαρίν Λε Πεν, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ.  

Η λίστα στην εν λόγω κατηγορία συμπληρώνεται με τον Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θεωρείται ο άνθρωπος που «έτρεξε» την προσέγγιση της Ουκρανίας με τη Δύση (ΕΕ και ΝΑΤΟ) κόντρα στη Ρωσία. Είναι επίσης ο άνθρωπος που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για παρασκηνιακές συνομιλίες. Πολλοί τον κατηγορούν πως έχει αρχίσει να συγκεντρώνει υπερβολική δύναμη, ενώ άλλοι του πιστώνουν πως στην πραγματικότητα αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες αποστολές, ώστε να κρατήσει αδιάβλητο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι «ταραξίες»

Στη λίστα με τους «ταραξίες» της Ευρώπης περιλαμβάνονται η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, η οποία έχει καταφέρει να αποτρέψει την κατάρρευση του ρουβλιού παρά τις ισχυρές κυρώσεις. Βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της κατάταξης ως η κορυφαία τεχνοκράτισσα, που κρατά την πολεμική μηχανή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εν λειτουργία.

Ακολουθεί ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο καταλανός ηγέτης που ηγήθηκε της απόπειρας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της το 2017 και σήμερα ζει στο Βέλγιο. Εξελίχθηκε σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων στην Ισπανία, καθώς με την υποστήριξή του ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ως αντάλλαγμα κέρδισε τη χορήγηση αμνηστίας για όλους του καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς, οι οποίοι διώκονται ή έχουν φυλακιστεί για την ενορχύστρωση του δημοψηφίσματος, που κρίθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές.

Στους «ταραξίες» βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας και πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος επιδίωξε να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Γεωργίας για την ένταξή της στην ΕΕ και να προσέλθει η χώρα του ξανά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Εννοείται πως, και φέτος, στην παρέα των «ταραξιών» εντάσσεται ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Μαζί τους και ο Μπιέρν Χέκε, ηγέτης του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο κρατίδιο της Θουριγγίας, ο οποίος ζητάει τον «θάνατο της ΕΕ». Επίσης ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, που, σύμφωνα με το Politico, σπρώχνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προς τα ακροδεξιά, προκειμένου να προσελκύσει όσους ψηφοφόρους είναι δυσαρεστημένοι από τη μετανάστευση και τους νόμους για την «πράσινη» μετάβαση. Η λίστα ολοκληρώνεται με τους Τομ Βαν Γκρίκεν, τον Βέλγο ηγέτη του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Vlaams Belang και Γιοβίτα Νελιουπσιένε, την υπουργό εξωτερικών της Λιθουανίας, την οποία το Politico χαρακτηρίζει ως «πληροφοριοδότη της Ουάσινγκτον».

Οι «ονειροπόλοι»

Η «τάξη του 2024» συμπληρώνεται με τους ονειροπόλους. Στην κορυφή βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεύτερος στη σχετική λίστα εμφανίζεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει φυλακιστεί από το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορούμενος για απάτες. Και ακολουθούν: ο Ζεράλντ Νταρμανάν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και ο Νάιτζελ Φαράτζ, πρώην ηγέτης του κόμματος για το Brexit, που οι φήμες τον θέλουν να επιστρέφει στους Συντηρητικούς εν όψει των εκλογών στη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2025.

Η  Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια κρίσιμο περίοδο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου «Κατάργκεϊτ», η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν της Ιρλανδίας, ο Πέτρ Πάβελ, Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, και η Τζένι Ερμόσο, η Ισπανίδα ποδοσφαιρίστρια που πρωτοστάτησε του κινήματος του #meToo στο ποδόσφαιρο, ύστερα από το περιστατικό με τον Λουίς Ρουμπιάλες, τότε πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας, ο οποίος τη φίλησε στο στόμα, χωρίς τη θέλησή της, κατά την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.