Αν συγκαταλέγεστε σε εκείνους που τα αφήνετε όλα για τελευταία στιγμή και ποντάρετε περισσότερο στον παράγοντα τύχη, τότε τα τρία ήσυχα και σχετικά απομονωμένα και μικροσκοπικά νησιά που ακολουθούν σίγουρα θα αποτελέσουν ιδανικό προορισμό για διακοπές μακριά από όλους και απ’ όλα. Στο Ιόνιο, το Αιγαίο ή τον Κορινθιακό, θα ανακαλύψετε μυστικούς παραδείσους, που σίγουρα θα θέλατε να γνωρίζετε νωρίτερα.

Κάλαμος

Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νησί, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μακριά από όλους και απ’ όλα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μύτικα, στην Αιτωλοακαρνανία και αποτελεί ένα από τα πιο πράσινα νησιά του Ιονίου, που εκπλήσσει ευχάριστα όλους όσοι το επιλέξουν με το πλούσιο φυσικό του κάλλος.

Απόλυτος πρωταγωνιστής του νησιού είναι οι εικόνες με την παρθένα φύση στο μεγαλείο της -από την κορυφή του στα 745 μέτρα και τις πευκόφυτες πλαγιές, μέχρι τις αμμουδιές με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Συνολικά τέσσερις οικισμοί συναντώνται σε όλη την έκταση του νησιού -Κάλαμος, Κάστρο, Επισκοπή, Κεφάλι- με τον Κάλαμο να είναι και στην ουσία η πρωτεύουσα και ο πιο ζωντανός οικισμός όλων, ο οποίος είναι χτισμένος στην πλαγιά του όρους Βουνί.

Μαράθι

Το καλύτερα κρυμμένο μυστικό νησί του Αιγαίου. Το Μαράθι μια ανάσα από την Πάτμο. καταλαμβάνει μια έκταση 355 στρεμμάτων, ενώ η ακτογραμμή του αγγίζει, μόλις, τα 4 χλμ. Ένα μικροσκοπικό νησί όλο κι όλο μια παραλία, ακριβώς πάνω από την οποία αναπτύσσεται και η όποια τουριστική δραστηριότητα. Λιγοστά δωμάτια και δύο ταβέρνες το «δυναμικό» του, σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους, για όσους επιλέξουν το Μαράθι για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Εδώ δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν θα δείτε αυτοκίνητα ούτε και καταστήματα. Πρωταγωνιστής είναι μόνο η φύση, ενώ η γαλήνη και η ηρεμία που το χαρακτηρίζουν διανθίζονται με το τιτίβισμα των πουλιών ή το καμπανάκι από τις κατσίκες που «βολτάρουν» αμέριμνες πέριξ της παραλίας.

Τριζόνια

Τα Τριζόνια είναι ένας ονειρικός προορισμός που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα συνολικά τέσσερα νησάκια του Κορινθιακού και το μοναδικό κατοικημένο του συμπλέγματος, σε κοντινή απόσταση από το νομό Φωκίδας. Πρόκειται για ένα μικρό, πολύχρωμο και ήσυχο νησάκι, η έκτασή του οποίου φτάνει μόλις τα 2,5 τ.χλμ. με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ., το οποίο αποτελεί έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο. Οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 60-70 κατά την διάρκεια του χειμώνα, ένας αριθμός που δεκαπλασιάζεται κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Μόλις βρεθεί κανείς εδώ μαγεύεται από την απόλυτη και χαρακτηριστική ησυχία και γαλήνη του νησιού, με μόνη «φασαρία» τον παφλασμό των κυμάτων, το κελάηδισμα των τζιτζικιών και τους ήχους των σκαφών και ιστιοπλοϊκών που καταφτάνουν στο νησί.