Εκτός από τις χαμηλές τιμές οι τουρίστες το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να ζητήσουν και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, την παροχή ασφάλειας στον τόπο που θα βρεθούν! Η πανδημία του κορονοϊού όπως είναι λογικό έχει τρομοκρατήσει ολόκληρο τον κόσμο και το τελευταίο που θα ήθελε ο τουρίστας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα ήταν να βρεθεί για τις καλοκαιρινές διακοπές του σε ένα μέρος που κινδυνεύει να κολλήσει Covid-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την περίοδο συντάσσουν πρωτόκολλα, βάσει των οποίων θα μπορούν να λειτουργήσουν εκ νέου οι τουριστικές επιχειρήσεις της γηραιάς ηπείρου τους θερινούς μήνες με ασφάλεια, αλλά και οι ίδιοι οι τουρίστες να ταξιδεύουν χωρίς φόβο. Πώς θα επιτευχθεί όμως αυτό;

Ιατρικό πιστοποιητικό

Καταρχάς αναμένεται η υιοθέτηση ενός ειδικού ιατρικού πιστοποιητικού υγείας που θα επιβεβαιώνει ότι κάθε ταξιδιώτης έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και δύναται να μεταβεί σε μια άλλη χώρα για διακοπές. Προκειμένου να αποκτήσει αυτό το πιστοποιητικό, θα πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις και να έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι εμπύρετος ή δεν φέρει κάποιο άλλο σύμπτωμα του κορονοϊού (π.χ. ξερόβηχα ή δύσπνοια). Εννοείται βέβαια ότι στα σύνορα (αεροδρόμια, λιμάνια ή οδικούς άξονες) άπαντες θα θερμομετρούνται και εάν έχουν δέκατα δεν θα τους επιτρέπεται η έξοδος από την επικράτειά τους.

Τους γύρισαν πίσω

Θυμίζουμε ότι στην Κύπρο, για παράδειγμα, από τις 16 Μαρτίου, η είσοδος στη Μεγαλόνησο δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν, πλην όσων μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση εξέτασης για τον κορονοϊό από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα. «Όσοι εκπληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις, θα τίθενται υποχρεωτικά υπό περιορισμό (καραντίνα) για 14 μέρες, σε χώρους φιλοξενίας που θα καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία», όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 17 Μαρτίου, απαγορεύτηκε η αποβίβαση στη Λευκωσία 30 Κύπριων φοιτητών που προέρχονταν από τη Μεγάλη Βρετανία λόγω μη κατοχής ιατρικών πιστοποιητικών και τους ξαναγύρισαν πίσω στη Γηραιά Αλβιώνα.

Αεροπλάνα με κενές θέσεις

Στα αεροπλάνα τα πληρώματα θα φέρουν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες, γάντια, κ.λπ.) ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζόμενους στις αναχωρήσεις και για το προσωπικό εδάφους. Όλοι οι επιβάτες επίσης θα φορούν μάσκες και γάντια καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσεις ενώ στα καθίσματα δεν θα υπάρχει έντυπο υλικό ανάγνωσης. Το πόσες θέσεις θα απέχει ο ένας επιβάτης από τον άλλον, μένει να διευκρινιστεί ενώ είναι αυτονόητο ότι μετά από κάθε πτήση το αεροσκάφος θα απολυμαίνεται.

Τα μισά δωμάτια στα καταλύματα

Από ‘κει και πέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αφού μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο για τον κορονοϊό θα υπάρχουν αρκετές τροποποιήσεις στα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό για παράδειγμα να τεθούν προς διάθεση μονάχα τα μισά δωμάτια των ξενοδοχείων, ώστε να υπάρχουν οι απαιτούμενες αποστάσεις στους κοινόχρηστους χώρους όπως είναι για παράδειγμα τα εσωτερικά εστιατόρια, οι καφετέριες και οι πισίνες με τις ξαπλώστρες.

Ξενοδοχεία αναφοράς

Είναι επίσης πολύ πιθανό να υπάρχει ένα ξενοδοχείο αναφοράς ανά νομό ή ανά δύο νομούς (εξαρτάται πόσο τουριστική είναι η περιοχή). Αυτό θα μισθώνεται από το κράτος για τις περιπτώσεις που καταγραφεί τυχόν κρούσμα κορονοϊού με ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Εάν κάποιος τουρίστας έχει βαρύτερα συμπτώματα, εννοείται πως θα διακομισθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν τόσο για τους Έλληνες που θα σχεδιάσουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό μέσα στους επόμενους μήνες όσο και για τους ξένους που θα έρθουν στη χώρα μας ώστε να απολαύσουν ανέμελα τον ήλιο και τη θάλασσα.

Καμπάνια 3.000.000 ευρώ

Εκ των πραγμάτων η τουριστική περίοδος φέτος θα είναι μικρότερη και για το λόγο αυτό η χώρα μας θα φροντίσει να προσελκύσει στοχευμένο τουρισμό. Για το λόγο αυτό ο ΕΟΤ θα προβεί σε μια καμπάνια της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ που θα τρέξει κυρίως διαδικτυακά μέσα στον Ιούνιο. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες είναι ότι δεν είχαμε εξαρχής πολλά κρούσματα κορονοϊού και όσα υπάρχουν μειώνονται συνεχώς. Αντιθέτως, άλλες χώρες της μεσογειακής λεκάνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θρηνούν χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία.

Σε ποιες χώρες στοχεύουμε

Πρωτίστως στοχεύουμε να προσελκύσουμε τουρίστες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Αρχικά η βαρύτητα θα δοθεί στη Φινλανδία, καθώς αναμένεται να αρθούν νωρίτερα από όλες τις άλλες τα περιοριστικά μέτρα. Σε μια δεύτερη φάση θα φροντίσουμε να αντλήσουμε τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ολλανδία, την Κύπρο, την Ελβετία και την Πολωνία. Όπως επισημαίνουν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού όλα θα γίνουν κατόπιν μελέτης και βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος που έχει πληγεί από τον κορονοϊό.