Όπως είναι ήδη γνωστό, οι Λάρι Πέιτζ και Σέρτζεϊ Μπριν, οι δύο ιδρυτές του τεχνολογικού κολοσσού, αποτελούν ήδη παρελθόν από την καθημερινή διοίκηση του μητρικού ομίλου, Alphabet.

Διευθύνων σύμβουλος της Alphabet αναλαμβάνει πια ο Sundar Pichai, CEO της Google μέχρι πρόσφατα, κάτι που δεν αποτέλεσε ακριβώς έκπληξη στο στρατηγείο του κολοσσού.

Πρόκειται πάντως για μια νέα εποχή που ξημέρωσε με την παράδοση της βαριάς σκυτάλης. Είναι σίγουρα πολύ μεγάλο νέο για τη βιομηχανία της τεχνολογίας να αποχωρούν δύο άνθρωποι που την έχουν διαμορφώσει όλο λίγοι.

Όλοι έλεγαν βέβαια πως ο Πέιτζ δεν έκανε την απαραίτητη δημόσια δουλειά ως CEO της Alphabet, καθώς σπανίως εμφανιζόταν. Οι δύο δημιουργοί θα παραμείνουν μάλιστα στο payroll της Alphabet και το διοικητικό της συμβούλιο, παρέδωσαν «απλώς» τα σκήπτρα της εταιρίας τους.

Αυτό που δεν λέγεται είναι πως οι Πέιτζ και Μπριν συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Οι μετοχές τους είναι τέτοιες που τους δίνουν σχεδόν απόλυτη δύναμη στις αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εταιρίας.

Ο Pichai είναι το νέο φανερό αφεντικό, χωρίς πάντως την απόλυτη δύναμη που θα δικαιολογούσε η θέση του. Οι Πέιτζ και Μπριν δεν κάνουν φανερά κουμάντο, έχουν όμως την απόλυτη δύναμη στα χέρια τους.

Έτσι δουλεύει όμως η Alphabet από το 2015 που γεννήθηκε ως μητρική εταιρία της Google. Για να απομακρύνει ακριβώς τις παράπλευρες και ιδιαιτέρως πειραματικές δραστηριότητες των δύο ιδρυτών από τον σκληρό πυρήνα της Google. Και αυτό έκανε ο Pichai ως σήμερα, καθάριζε τα σπασμένα της Google ως το φιλικό δημόσιο πρόσωπό της. Και πλέον ως ο ηγέτης της τρίτης εποχής.

Η πρώτη διακριτή εποχή ήταν όταν η Google ξεπηδούσε από τους κοιτώνες του Στάνφορντ. Στα χρόνια που επιχειρηματικό κουμάντο έκανε ο Eric Schmidt, από το 1996-2007, την εποχή που μεγάλωνε μέρα με τη μέρα.

Η δεύτερη εποχή ξεκίνησε το 2007 και έζησε την πλήρη γιγάντωση της Google στο ίντερνετ, τον mobile κόσμο, τη διαφήμιση και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί. Μια εποχή που κράτησε ως το 2015, με την ίδρυση της Alphabet, και πλέον μιλάμε επισήμως για την τρίτη εποχή, καθώς πλέον φανερά τουλάχιστον κουμάντο κάνει κάποιος άλλος.

Τι θα κάνει ο Pichai ως γενικός της Alphabet και τι ρόλο θα του δώσουν πραγματικά οι δύο ιδρυτές, αυτό μένει να φανεί. Η Silicon Valley αντιμετωπίζει πάντως με σκεπτικισμό τα νέα, καθώς τα στοιχήματα παραμένουν ανοιχτά σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον.

Ένα περιβάλλον που θα κληθεί να το διαχειριστεί πρακτικά ο Pichai και όχι οι συνήθεις ύποπτοι…