Η Google έχασε την προσφυγή της κατά του προστίμου μαμούθ των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της είχε επιβάλλει από το 2017 η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της και προώθησης της δικής της υπηρεσίας αγορών στα αποτελέσματα αναζήτησής της έναντι αυτών των ανταγωνιστών της.

Ο τεχνολογικός γίγαντας είχε προσπαθήσει να αντικρούσει τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της, ωστόσο όπως έγινε γνωστό σήμερα Τετάρτη (10/11) οι προσπάθειες απέτυχαν, μεταδίδει το Insider.

Tο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της ΕΕ, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, απέρριψε την προσφυγή της αμερικανικής εταιρείας του Ίντερνετ διαπιστώνοντας πως είχε πράγματι «καταχρασθεί την κυρίαρχη θέση της ευνοώντας τη δική της μηχανή σύγκρισης προϊόντων σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μηχανές».

Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο στον τεχνολογικό γίγαντα για παραβίαση του ανταγωνισμού που αφορά σε αναζητήσεις, αγορές και Android, τρεις φορές σε τρία χρόνια: πρώτα για 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ξανά για 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 και για άλλη μια φορά για 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Το πρώτο πρόστιμο αφορούσε την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.

Δικαίωμα να ασκήσει έφεση

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ είπε ότι η Google είχε ευνοήσει «τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών στις σελίδες γενικών αποτελεσμάτων της μέσω πιο ευνοϊκής προβολής και τοποθέτησης».

«Ενώ υποβιβάζει τα αποτελέσματα από ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης σε αυτές τις σελίδες μέσω αλγορίθμων, η Google αποχώρησε από τον ανταγωνισμό επί της ουσίας», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση του.

«Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό την αγωγή της Google κατά της απόφασης της Επιτροπής που διαπίστωσε ότι η Google έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών έναντι των ανταγωνιστικών υπηρεσιών σύγκρισης αγορών», πρόσθεσε.

Η Google έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της τελευταίας απόφασης ενώπιον του ανώτατου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΕ, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα είναι πιθανό να μην της επιβληθεί ακόμα το πρόστιμο, όπως αναφέρει η σελίδα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Google αποδέχθηκε να καταβάλλει πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ στη Γαλλία, λόγω «παραπλανητικής ταξινόμησης» ξενοδοχείων της χώρας.