Οι άνθρωποι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια προσπαθούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, να φθάσουν πιο κοντά στον «ιδανικό»- ιδεατό εαυτό τους και όχι για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.

Ο λόγος που τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσομοίωσης της πραγματικής ζωής ή τα λεγόμενα πρώτου προσώπου, είναι τόσο ευχάριστα για τους παίκτες, είναι γιατί τους επιτρέπουν να υιοθετήσουν μία νέα ταυτότητα και, γιατί όχι, να νιώσουν ακόμα και την εμπειρία υπεράνθρωπων δυνάμεων, υποστηρίζει η έρευνα.

Επιτρέπουν στους παίκτες να «δοκιμάσουν» χαρακτηριστικά που «οραματίζονται» για μία ιδανική εκδοχή του εαυτού τους, όπως η ικανότητα να πετάνε, να γίνονται αόρατοι, ή ακόμα και να γίνονται εξωστρεφείς και σίγουροι για τον εαυτό τους.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Essex, ανακάλυψαν ότι δίνοντας σε παίκτες μία νέα ταυτότητα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, όπως διαφορετικό φύλο ή να υποδυθούν έναν ήρωα, τους έκανε να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Ισχυρίζονται επίσης ότι τα παιχνίδια τα χρησιμοποιούν ως μέσο μετάβασης προς το ιδανικό εγώ τους και όχι για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα, κάτι που χαροποίησε την επικεφαλή της έρευνας, καθηγήτρια Andy Przybylski.

Οι παίκτες που κατά κάποιο τρόπο «συμπάσχουν« με τον χαρακτήρα κάποιου παιχνιδιού, βρέθηκε πως το απολαμβάνουν περισσότερο από εκείνους που δεν είχαν τίποτα κοινό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν εκατοντάδες παίκτες στο εργαστήριο και χιλιάδες από το σπίτι τους, οι οποίοι ασχολιόντουσαν με μία ευρεία γκάμα ειδών ηλεκτρικών παιχνιδιών.

Το ερωτηματολόγιο που είχε διαμοιραστεί στους παίκτες πραγματευόταν τον βαθμό ευχαρίστησης που τους προσέφερε το εκάστοτε παιχνίδι, καθώς και η αιτιολόγηση εκείνων των χαρακτηριστικών των ηρώων του παιχνιδιού που θα ήθελαν περισσότερο να υιοθετήσουν.

Η έρευνα κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι φάνηκε να απολαμβάνουν τους ήρωες εκείνους με τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσαν και οι ίδιοι να κατέχουν, κάτι που τελικά τους χαροποιούσε.