Η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας και να τις μεταφράσει σε κείμενο είναι γεγονός. Αυστραλοί ερευνητές ανέπτυξαν το εργαλείο DeWave, δοκιμάζοντάς το σε πάνω από 20 συμμετέχοντες. Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πως δε χρειάζεται κάποιο εμφύτευμα εγκεφάλου, καθώς με ένα απλό «σκουφάκι» μπορεί να καταγράψει τα εγκεφαλικά κύματα.

Στο πείραμα, οι συμμετέχοντες διάβαζαν σιωπηλά ένα κείμενο φορώντας ένα σκουφάκι το οποίο κατέγραφε τα εγκεφαλικά τους κύματα μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG). Έπειτα, η τεχνητή νοημοσύνη ανέλυε τα δεδομένα και τα αποκωδικοποιούσε σε κείμενο.

Περαιτέρω ανάπτυξη του DeWave θα βοηθήσει ασθενείς με εγκεφαλικό ή παράλυση να επικοινωνήσουν,  ενώ θα κάνει ευκολότερη τη χρήση βιονικών μελών ή ρομπότ.

Η έρευνα αποτελεί μία καινοτόμα προσπάθεια στη μετάφραση EEG κυμάτων απευθείας σε γλώσσα, μία πραγματικά σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό.

Παρόλο που το DeWave πέτυχε μόλις 40% ακρίβεια τη μετάφραση του κειμένου, αποτελεί βελτίωση κατά 3% στο προηγούμενο στάνταρ της μετάφρασης σκέψης από καταγραφές EEG. Στόχος των ερευνητών είναι να φτάσουν την ακρίβεια στο 90% για να φτάσει το επίπεδο συμβατικών μεθόδων μετάφρασης γλώσσας ή λογισμικού αναγνώρισης φωνής.

Μετά από εκτενή εκπαίδευση, το DeWave μετέτρεψε τα κύματα EEG σε κώδικα που μπορεί να αντιστοιχιστεί σε συγκεκριμένες λέξεις.

Η πρόβλεψη των ρημάτων ήταν το δυνατό σημείο του DeWave. Αντιθέτως, στα ουσιαστικά δυσκολεύτηκε, καθώς έτεινε να τα μεταφράζει ως συνδυασμούς λέξεων που έχουν την ίδια σημασία αλλά δεν αποτελούν ακριβή μετάφραση, όπως για παράδειγμα «ο άνδρας» αντί για «ο συγγραφέας».