Όταν προέρχεσαι από μια χώρα συνώνυμο της μαγείας κάτω από τα δοκάρια, πρέπει στα σίγουρα να έχεις τυφλή εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου.

Και βέβαια ό,τι κι αν κάνεις στην εστία σου, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι επεμβάσεις σου, είσαι καταδικασμένος να σε συγκρίνουν πάντα με τον Κολοσσό των σοβιετικών δοκαριών, τον ένα και μοναδικό Λεβ Γιασίν!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εμφανίστηκε ο Ντασάεφ, που όταν άρχισε να γράφει τη δική του ιστορία το 1975 ο Γιασίν είχε μόλις 5 χρόνια εκτός δράσης, θέτοντας τον πήχη σε ύψη δυσθεώρητα για τις κατοπινές γενιές των σοβιετικών γκολκίπερ.

Κι όμως, ο Ρινάτ Ντασάεφ δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τον αλλοτινό ρώσο γίγαντα, γράφοντας άλλη μια χρυσή σελίδα στη διεθνή παρουσία της ΕΣΣΔ, σε τρία μάλιστα Παγκόσμια Κύπελλα (1982, 1986, 1990).

Στις 91 φορές που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο, από το 1979-1991 δηλαδή, το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», όπως έμεινε γνωστός, ήταν κάτι παραπάνω από επιβλητικός κάτω από τα δοκάρια του, με τις ακροβατικές του ικανότητες και τα ασύλληπτα αντανακλαστικά του να μένουν θρυλικά στην επικράτεια του ποδοσφαίρου. Το 1988 κατέκτησε τον τίτλο του Καλύτερου Τερματοφύλακα του Κόσμου (από το IFFHS).

Κι ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ντασάεφ άφησε με τις επεμβάσεις του τον κόσμο άφωνο, αυτή που ξεχωρίζει ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, όταν η Σοβιετική Ένωση περιλήφθηκε στον όμιλο της Βραζιλίας, της Σκοτίας και της Νέας Ζηλανδίας, δίνοντας μάχη για τη δεύτερη θέση της κατάταξης.

Στο Μουντιάλ της Ισπανίας λοιπόν είναι που θα απολάμβανε ο πλανήτης τις ικανότητες του Ντασάεφ, όταν στο ματς με τη Σκοτία έκανε αυτό…

Τα αντανακλαστικά της «Γάτας», όπως ήταν το δεύτερο παρατσούκλι του, έγιναν παγκόσμιο θέαμα, βάζοντας τον Ντασάεφ στα στόματα όλων. Ο πλανήτης θα είχε μάλιστα την ευκαιρία να απολαύσει τον δαιμόνιο γκολκίπερ και στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό του 1986 στο Μεξικό, όταν ο τερματοφύλακας έπαιξε πραγματικά εκπληκτικά στο ματς με τη Γαλλία.

Στον δεύτερο γύρο βέβαια η Ένωση θα έχανε από το Βέλγιο με 4-3, σε ένα ματς που έμεινε ιστορικό για τα 4 γκολ στον Ντασάεφ!

Παρά το γεγονός ότι ήταν ο ογκόλιθος των ρωσικών καρέ, ο ομοσπονδιακός προπονητής τον απέκλεισε από την εθνική έπειτα από μόλις έναν αγώνα στο Μουντιάλ του 1990. Μη μπορώντας να αντέξει τη γελοιοποίηση, ο Ντασάεφ παραιτήθηκε από το ποδόσφαιρο αμέσως μετά.

Παρά το γεγονός ότι δεν ευτύχησε να σηκώσει μουντιαλική κούπα, ο Ντασάεφ έπαιξε σε τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα, την ίδια ώρα που οι 91 συμμετοχές του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της ΕΣΣΔ τον κατατάσσουν στη δεύτερη θέση των σοβιετικών παικτών με τις περισσότερες διεθνείς παρουσίες…