Οι τερματοφύλακες γεννιούνται, δεν γίνονται. Και πάνω απ ‘όλα, ποτέ δεν σταματάς να είσαι ένας τέτοιος. Ο Πετρ Τσεχ μπορεί να το επιβεβαιώσει. Καλύτερος πορτιέρε το 2005, ο Τσέχος που γεννήθηκε το 1982 αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο, αλλά όχι την ευχαρίστηση να υπερασπιστεί τα δοκάρια.

Έτσι ο Τσεχ συνέχισε την περιπέτειά του ως τερματοφύλακας μετακομίζοντας από το γήπεδο ποδοσφαίρου στο χόκεϊ επί πάγου με τη φανέλα της Guildford Phoenix, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Εθνικής Λίγκας Χόκεϊ επί Πάγου. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά μέχρι τώρα, χάρη επίσης σε κάποια εκπληκτική εκπαίδευση.

Μετέτρεψε το γκαράζ του σε… παγοδρόμιο

Στην πραγματικότητα, δεν προκαλεί έκπληξη το να γνωρίζουμε ότι ο Τσέχος είναι τακτικά ένας από τους καλύτερους στο γήπεδο. Το πιο εκπληκτικό είναι πώς άλλαξε η ρουτίνα του Πετρ με την πανδημία. Στην πραγματικότητα, ο Τσεχ δεν σταματά να δουλεύει στη θέση και τα αντανακλαστικά, στο γήπεδο και ακόμη και εκτός γηπέδου. Αρκεί να πούμε ότι τον τελευταίο χρόνο, λόγω των περιορισμών του Covid, ο Τσέχος πρωταθλητής επέλεξε ένα ασυνήθιστο μέρος ως κέντρο της προπόνησής του: το γκαράζ του. Εδώ έχει χαράξει μια περιοχή αποκλειστικά αφιερωμένη στο χόκεϊ, με μια ολισθηρή επιφάνεια για να αναπαράγει τον πάγο.

Ο Τσεχ φορά συνήθως προστατευτικά ποδιών και γάντια, τα χαρακτηριστικά στοιχεία του τερματοφύλακα επίσης στο χόκεϊ, εκτός φυσικά από τη στολή. Η κύρια εργασία συνίσταται στην επανάληψη των κινήσεων για να καλύψει την πόρτα, να μετακινηθεί πλάγια και να τοποθετηθεί γρήγορα στο έδαφος με τα κάτω άκρα χωριστά, προκειμένου να έχει καλύτερη πιθανότητα να αναχαιτίσει τον δίσκο.

Επιπλέον, ο Πετρ εκτελεί αυτή την άσκηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από δεξιά προς τα αριστερά και αντίστροφα, προκειμένου να καλύψει με ακρίβεια τους πόλους. Η ταχύτητα εκτέλεσης είναι αξιοσημείωτη, λαμβάνοντας επίσης υπόψη πως ο εξοπλισμός μπορεί να είναι ογκώδης.

Εναλλακτικά, o πρώην τερματοφύλακας της Τσέλσι και της Άρσεναλ έχει επίσης επινοήσει μια άλλη άσκηση. Ο στόχος είναι να μπορέσει να πιάσει εν κινήσει και σε συνθήκες επισφαλούς ισορροπίας τον δίσκος που πετάγεται με το αριστερό πάνω σε ένα τραμπολίνο τοποθετημένο κάθετα. Στα 39 του χρόνια, ο Τσεχ παραμένει ακόμα σημείο αναφοράς.