Η αποστολή της Εθνικής Βραζιλίας γυναικών προσγειώθηκε στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας τα ξημερώματα της Τετάρτης (4/7) ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 που θα διεξαχθεί στη συγκεκριμένη χώρα και στη Νέα Ζηλανδία από τις 20 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου. Το αεροπλάνο που μετέφερε τη «σελεσάο» είχε κι ένα μήνυμα…

Γραμμένο στα αγγλικά, ανέφερε: «Καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να αναγκάζεται να καλύψει το κεφάλι το κεφάλι της». Σε άλλο μέρος του αεροσκάφους υπήρχε η εξής επιγραφή: «Κανένας άνδρας δεν θα έπρεπε να απαγχονίζεται επειδή εκφράζει αυτή την άποψη». Στο φτερό της «ουράς» του αεροπλάνου υπήρχαν μεγάλες φωτογραφίες της Μαχσά Αμινί και Αμίρ Νασρ Αζαντάνι.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί έχασε τη ζωή της τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Ιράν με δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις να κατηγορούν την αστυνομία ηθών του Ιράν πως προκάλεσε τον θάνατό της επειδή η εμφάνισή της δεν ακολουθούσε τους κανόνες, δηλαδή επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ. Έκτοτε ακολούθησαν μαζικές εξεγέρσεις στη χώρα και σύμφωνα με τον οργανισμό Iran Human Rights ως τον Δεκέμβριο του 2022 τουλάχιστον 476 άτομα σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν σε επεισόδια.

Στις πορείες διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί τον Νοέμβριο του 2022, συνελήφθη ο 27χρονος Ιρανός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ Αζαντάνι. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, με την κατηγορία πως εμπλέκεται στον θάνατο ανδρών των σωμάτων ασφαλείας του Ιράν. Ο Αζαντάνι, έπειτα, φέρεται να είχε καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού. Η FIFPro, το παγκόσμιο συνδικαλιστικό όργανο ανδρών και γυναικών ποδοσφαιριστών με ανακοίνωσή του ζήτησε την άμεση κατάργηση της ποινής. Έπειτα, από μεγάλη κινητοποίηση, ο Αζαντάνι τιμωρήθηκε με 26 χρόνια φυλάκισης.

Μόνο η αρχή…

Κι αυτό το μήνυμα μοιάζει να είναι μονάχα η αρχή. Η FIFA απαγόρευσε και απείλησε με τιμωρίες τις ομάδες που θα φορέσουν το περιβραχιόνιο της ΜΚΟ, One Love, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η One Love παλεύει για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι παίκτριες δεν το έχουν λάβει καθόλου καλά…

Τον περασμένο Μάρτιο, πάντως, ανάγκασαν τη FIFA να αποσύρει την χορηγία Visit Saudi της Σαουδικής Αραβίας, με πολλές μεγάλες ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες χώρες να κατηγορούν το κυβερνών σώμα πως προωθεί το «sportwashing» του αραβικού βασιλείου. Τις τελευταίες ημέρες μετά και την γνωστοποίηση πέντε εκτελέσεων, η ποδοσφαιρική οικογένεια ζητάει από τη FIFA να σκεφτεί αν θα λάβει υπόψη της πιθανή υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για το Μουντιάλ του 2034.

Υπενθυμίζουμε πως η Σαουδική Αραβία είχε προσεγγίσει την Ελλάδα και την Αίγυπτο για να παρουσιάσουν κοινή υποψηφιότητα για το Μουντιάλ των ανδρών του 2030. Το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά και με τον πρόεδρο της FIFA, Tζάνι Ινφαντίνο.

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο ίδιος είχε προτείνει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο να φιλοξενήσουν αγώνες. Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, θα κάλυπτε τα έξοδα της αναβάθμισης ή κατασκευής των υποδομών που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή μιας διοργάνωσης τέτοιου επιπέδου. Το σενάριο για το 2030 φέρεται να έχει μπει στο συρτάρι μιας και άλλες υποψηφιότητες είναι φαβορί. Γι’ αυτό και φαίνεται να «καταστρώνεται» σχέδιο για το 2034 από τη Σαουδική Αραβία.