Το πολυαναμενόμενο Euro 2020 απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, με μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης να ρίχνονται στη μάχη για τον πιο διάσημο διεθνή τίτλο της Ηπείρου.

Μετά από ένα πενταετές διάλειμμα, το Euro επιστρέφει στη ζωή μας, με την Πορτογαλία να μπαίνει στο διάσημο τουρνουά ως υπερασπίστρια του τίτλου και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία ως ένα από τα σούπερ φαβορί.

Ωστόσο, οι «τρικολόρ» ίσως χρειαστεί να περάσουν και πάλι το εμπόδιο των αντιπάλων τους στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, τους Κροάτες. Παρεμπιπτόντως, η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς τυγχάνει να είναι και αυτή ένα από τα φαβορί για την κορυφή του Euro 2020!

Πέντε λόγοι για τους οποίους η Κροατία μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης όπως τους παρουσιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρόγραμμα γεμάτο υποσχέσεις

Η Κροατία θα εκκινήσει την εκστρατεία της στο Euro 2020 στις 13 Ιουνίου, απέναντι στην Αγγλία, την οποία αντιμετώπισε στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, στη Ρωσία.

Η βαλκανική ομάδα θα παραταχθεί γεμάτη αυτοπεποίθηση στον πρώτο της αγώνα στο τουρνουά, καθώς είχε νικήσει 2-1 την Αγγλία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Η νίκη επί της Αγγλίας στο Στάδιο του Wembley αυτή τη φορά θα μπορούσε να δώσει στους Κροάτες τεράστια ψυχολογική ώθηση για τα εναπομείναντα παιχνίδια της ομάδας. Ακόμη και μια ισοπαλία θα μπορούσε να τους βοηθήσει στη μάχη για την… pole position στον Δ’ Όμιλο.

Στα επόμενα δύο παιχνίδια του Euro 2020, η Κροατία θα αντιμετωπίσει την Τσεχία και τη Σκωτία στο Hampden Park της Γλασκώβης. Παρόλο που οι δύο ομάδες δεν τη… φοβίζουν, η Κροατία θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένη για να πάρει τα… τρίποντα. Εάν η Κροατία κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου της, θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση του 6ου ομίλου (μία εκ των Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία και Ουγγαρία) στη φάση των «16».

Εάν επιβιώσει στους «16», η Κροατία πιθανότατα (βάσει προγράμματος) θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στα προημιτελικά και την Ολλανδία στον ημιτελικό του Euro 2020. Η Ισπανία δεν παίζει και το καλύτερο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, έχει σημαντικές απουσίες, ενώ η Ολλανδία βασίζεται στο ταλέντο, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό η συγκεκριμένη version της, δεν παύει να είναι μία άπειρη ομάδα. Ειδικά χωρίς τον Φαν Ντάικ.

Έτσι, το Euro 2020 θα μπορούσε να είναι η ιδανικότερη ευκαιρία της Κροατίας να φτάσει σε δύο διαδοχικούς τελικούς στα δύο μεγαλύτερα διεθνή τουρνουά και ίσως να αναρριχηθεί στην κορυφή στο εφετινό.

Η ικανότητα του Ζλάτκο Ντάλιτς

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Κροατίας, Ζλάτκο Ντάλιτς, δεν ήταν κι από τα πιο γνωστά ονόματα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Ο τελευταίος προπονητικός ρόλος του ήταν στην Αλ Αΐν, όπου απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο άπειρους προπονητές του τουρνουά, ο Ντάλιτς οδήγησε την Κροατία σε μια μαγική διαδρομή στη Ρωσία. Πριν την άφιξη του, η Κροατία κινδύνευε να βρεθεί εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, χάρη στην κάκιστη πορεία της στους προκριματικούς, αλλά αυτό άλλαξε με την πρόσληψη του Ντάλιτς.

Αναβίωσε την προκριματική εκστρατεία της Κροατίας πριν οδηγήσει την ομάδα στην καλύτερη καμπάνια της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Κροατία είχε μια εμφατική πορεία στα προκριματικά για το Euro 2020, χάνοντας μόνο ένα από τα οκτώ παιχνίδια της πριν εξασφαλίσει τη θέση τους στο τουρνουά.

Έχει πλέον κλάση για τα μεγάλα τουρνουά

Η Κροατία είναι μεταξύ των φαβορί στο Euro 2020, χάρη σε ένα ρόστερ παγκόσμιας κλάσης, το οποίο διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος. Ωστόσο, η δυναμική και η συζήτηση γύρω από την Κροατία πριν πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 ήταν διαφορετική.

Η πρώτη εμφάνιση της σε Παγκόσμιο Κύπελο ήταν το 1998. Η Κροατία συγκαταλέγεται στις πιο άπειρες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε ελάχιστες περιπτώσεις. Το όνομά της, μάλιστα, «ξεθωριάζει» όταν συγκρίνεται με τις ισχυρές Γαλλία, Βραζιλία, Γερμανία και Αγγλία…

Η Κροατία έκανε ένα εξαιρετικό ντεμπούτο στη διεθνή σκηνή, κερδίζοντας την τρίτη θέση στην πρώτη της καμπάνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1998. Ωστόσο, δεν έχτισε σε αυτή την πρώτη επιτυχία, αποτυγχάνοντας να προχωρήσει πέρα από τη φάση των ομίλων μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Η πορεία της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από τρία χρόνια ήταν αποτέλεσμα μιας νέας γενιάς συναρπαστικών ταλέντων που έρχεται μέσω του εθνικού συστήματος. Σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση του Ζλάτκο Ντάλιτς, η Κροατία έχει μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό σταθμό.

Η Κροατία διαθέτει τους κορυφαίους μέσους στην Ευρώπη

Μετά την επιτυχημένη πορεία της στα προκριματικά του Euro 2020, η Κροατία κάνει όνειρα για μία δυναμική παρουσία, χάρη στους παγκόσμιας κλάσης μέσους της.

Στη μεσαία γραμμή της Κροατίας κυριαρχεί ο θριαμβευτής του Champions League, Λούκα Μοντρίτς. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης στη σεζόν 2020-21 και θα προσπαθήσει να συνεχίσει τις σπουδαίες εμφανίσεις του στο Euro 2020. Ο Μόντριτς κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, και είναι αποφασισμένος για νέες διακρίσεις και τίτλους.

Τον «μάγο» των «Blancos» θα συνοδεύσει ο πρώην κάτοικος Βαρκελώνης, Ιβάν Ρακίτιτς, ο οποίος παραμένει ένας από τους καλύτερους μεσαίους στη La Liga. Ο Ρακίτιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Σεβίλης στο ισπανικό πρωτάθλημα και στον τερματισμό της στην πρώτη τετράδα.

Το δυναμικό ντουέτο θα ενισχύει στη μεσαία γραμμή ο Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς της Ίντερ και ο Ματέο Κόβατσιτς της πρωταθλήτριας Ευρώπης Τσέλσι. Και οι δύο ταλαντούχοι χαφ θα προσθέσουν περισσότερη δύναμη και βάθος στην εθνική.

Η «χρυσή» γενιά του κροατικού ποδοσφαίρου

Τα πρόσφατα κατορθώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κροατίας συνθέτουν μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μία από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες και μικρότερες χώρες της Ευρώπης έζησε το «παραμύθι» της στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2018.

Παρόλο που ήταν μία από τις πιο άπειρες ομάδες που πήγαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, η Κροατία εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες του τουρνουά. Έχει τεράστιο ταλέντο σε κάθε θέση, αλλά και ένα αξιοπρεπές συνδυασμό εμπειρίας και φρεσκάδας, στοιχεία που την καθιστούν ως μία από τις πιο ολοκληρωμένες ομάδες στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Οι φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν μεγάλα ονόματα όπως ο Λούκα Μόντριτς, ο Μάριο Μάντζουκιτς, ο Ιβάν Ρακίτιτς και ο Ιβάν Περίσιτς, τα οποία δημιούργησαν τη «Χρυσή Γενιά» του κροατικού ποδοσφαίρου. Η Κροατία δήλωσε στο ρόστερ της επίσης τον επιθετικό της Μίλαν, Άντε Ρέμπιτς, τον πρώην αμυντικό του Λίβερπουλ Ντέγιαν Λόβρεν και το ντουέτο της μεσαίας γραμμής Μάρσελο Μπρόζοβιτς – Μάτεο Κοβάτσιτς.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα σε κορυφαία ταλέντα στο Euro 2020. Η Κροατία ήταν το αουτσάιντερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αλλά δύο χρόνια αργότερα, θα αρχίσει την εκστρατεία της στο Euro ως ένας από τους πιο ισχυρούς διεκδικητές.