Ο Κύρος Βασσάρας έχει βρεθεί πολλές φορές στην επικαιρότητα, ωστόσο σπάνια μιλάει. Αυτή τη φορά, όμως, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε στο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ λύνει τη σιωπή του.

Ακολουθεί η συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.

– Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα κίνητρα των δραστών της επίθεσης; Έχουν σχέση με τη διαιτησία;
«Δεν έχω καμία διαφορά προσωπική ή οικονομική ή επαγγελματική με κανέναν, γιατί απλά δεν έχω πειράξει ή θίξει κανέναν. Τα χέρια των δραστών δεν σηκώθηκαν από μόνα τους, δεν ήταν μία απλή επίθεση εκφοβισμού όταν δέχεσαι απευθείας χτύπημα στο κεφάλι με κλομπ. Ελπίζω οι έρευνες της αστυνομίας να βρουν τους εγκληματίες αυτούς».

– Σας πέρασε από το μυαλό να τα παρατήσετε μετά την επίθεση που δεχτήκατε;

«Ρώτησα τον εαυτό μου “αν αξίζει να ασχολείσαι τελικά”, αλλά πριν μου απαντήσει είχαν φθάσει τόσα μηνύματα και τόσα τηλεφωνήματα συμπαράστασης και στήριξης από ανθρώπους που πραγματικά αγαπάνε και θέλουν την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου, που δεν μου έδωσαν το δικαίωμα για δεύτερη σκέψη. Μου έδωσαν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω».

– Ποιοι είναι οι «δειλοί και οι προσκυνημένοι που προσπαθούν να σας συκοφαντήσουν», όπως αναφέρετε στην επιστολή που στείλατε μετά την επίθεση;
«Δειλοί είναι όσοι δεν μπορούν να κοιτάξουν την αλήθεια, όσοι φοβούνται να επιβραβεύσουν το καλό ή να φρενάρουν το κακό μήπως και δεν γίνουν αρεστοί. Προσκυνημένοι είναι αυτοί που ψάχνουν το “δυνατό”, έστω να σταθούν ή να λένε ότι είναι δίπλα του για μια θέση στην εύκολη επιτυχία ή το κέρδος. Η δικαίωση του έργου, αυτού που μοχθεί, που προσφέρει, δεν έρχεται ποτέ γρήγορα, γιατί οι προσκυνημένοι παίρνουν το πρόσκαιρο μερίδιο της επιτυχίας πρώτοι. Και όταν έρθει η ώρα της δικαίωσης αυτού που μοχθεί, τότε εξαφανίζονται και εμφανίζονται πιο αργά, σε νέους «δυνατούς». Στη χώρα αυτή, μπορεί όποιος θέλει να κατηγορεί, να αφήνει υπονοούμενα, να συκοφαντεί, χωρίς αναστολές. Δεν έχει το παραμικρό κόστος και όχι τίποτε άλλο, εμφανίζεται και ως ειδήμων».

– Έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις κατά διαιτητών και ανθρώπων της διαιτησίας τον τελευταίο καιρό. Πώς το σχολιάζετε και πού νομίζετε ότι οφείλεται;

«Νομίζω ότι λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πού οφείλεται. Ας δούμε όμως γιατί τους διαιτητές. Σε κάθε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας μας υπάρχουν επιλήσμονες. Γιατί να μην υπάρχουν και στη διαιτησία; Συμφωνώ. Κάποιοι, λένε, τα παίρνουν. Τα παίρνουν όλοι; Ποιοι τα δίνουν; Ποιοι άλλοι ξέρουν ότι κάποιοι τα δίνουν; Γιατί λοιπόν δεν τους βγάζουν στην επιφάνεια; Γιατί να φάει το ξύλο ο καημένος διαιτητής που παίζει από το τοπικό μέχρι την ανώτερη κατηγορία, επειδή χωρίς όνομα, χωρίς αιτία, ξαφνικά βλέπεις και ακούς “διαιτητές με εισοδήματα ή πολυτελή ακίνητα, κέρδη από το στοίχημα, χαμός, αισχροκερδούν”; Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι διαιτητές. Δεν είναι ομάδα. Δεν διορθώνονται από τα λάθη των άλλων. Βλέπουν καμιά φορά ένα πέναλτι που δεν έχει δώσει συνάδελφός τους και στο δικό τους αγώνα την επόμενη Κυριακή ελαφρά τη καρδία δίνουν ένα που δεν είναι. Εδώ όμως θα πρέπει να πω και το εξής: Ποιος στερεί το ψωμί ενός ποδοσφαιριστή, ο διαιτητής ή ο αντίπαλος ποδοσφαιριστής που ξεγελά τον διαιτητή να πάρει “πέτσινο” ή “μαϊμού” πέναλτι. Όλοι φταίμε, είναι καιρός να σταματήσουμε να προκαλούμε. Δεν είναι ώρα να δούμε ποιος φταίει παραπάνω. Ας κάτσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Δεν πάει άλλο».

– Επειδή από κάποιους λέγεται ότι κάνετε κουμάντο στη διαιτησία, μπορείτε να μας πείτε ποιες αρμοδιότητες έχετε στη Σούπερ Λίγκα;
«Η συμμετοχή μου στους ορισμούς της Super League είναι καθαρά συμβουλευτική. Αν ένας διαιτητής διαπιστώθηκε ότι είναι σε κακή φυσική ή ψυχολογική κατάσταση, προβλήματα συνεργασίας με βοηθούς του, με ομάδες κ.λπ. Η τελική απόφαση είναι του προέδρου της ΚΕΔ, κ. Τεροβίτσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πρόβλημα στις σχέσεις μας, απλώς έχουμε διαφορετική φιλοσοφία, χωρίς να του ρίχνω φταίξιμο του ανθρώπου. Για τις αξιολογήσεις-επιλογές-ορισμούς διαιτητών όλων των κατηγοριών την αρμοδιότητα την έχουν τα μέλη της ΚΕΔ και στην ανώτατη κατηγορία ο κ. Τεροβίτσας. Έχω την τελική απόφαση για τους ορισμούς παρατηρητών και μεντόρων. Είμαι αρμόδιος για την αξιολόγηση-επιλογή εκπαιδευτών και τον σχεδιασμό σεμιναρίων, τον ετήσιο έλεγχο επιπέδου γνώσεων παρατηρητών και διαιτητών, τον έλεγχο φυσικής κατάστασης των διαιτητών, τη δημιουργία ετήσιας βάσης δεδομένων με πλήρη αρχεία αγώνων κ.τ.λ. Για τη δημιουργία νέων σχολών με συνεργασία Επιτροπών Διαιτησίας, ΕΠΣ και Συνδέσμους Διαιτητών κ.ά. Για τα σεμινάρια επιμόρφωσης σε διαιτητές, παρατηρητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές ή δημοσιογράφους. Για τη δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού σε DVD και πολλά ακόμη που ο κόσμος δεν γνωρίζει».

Πηγή: gazzetta.gr