Ο Ολυμπιακός ήρθε με φόρα από την… Κωνσταντινούπολη για το πρωτάθλημα, αλλά ο Παναθηναϊκός αρνείται να αποχωριστεί το θρόνο του στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια. Οι τελικοί της Α1, που καθηλώνουν με το θέαμα και το ενδιαφέρον τους όσους αγαπούν το μπάσκετ, επανήλθαν σε απόλυτη ισορροπία μέχρι την Κυριακή και το τρίτο παιχνίδι της σειράς στο ΣΕΦ. Τι κρατούν και τι όχι από το χθεσινό παιχνίδι Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς, το κλίμα στα αποδυτήρια μετά τον αγώνα, αλλά και η κόντρα για τη διαιτησία.

Διπλά κερδισμένος

Ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε απλώς ένα ματς βγαίνοντας αλώβητος από μία δύσκολη και πρωτοφανή κατάσταση, να βρίσκεται πίσω στο «σκορ» σε μία σειρά τελικών. Με τη νίκη του ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή του, που-κακά τα ψέματα-είχε δεχτεί πλήγμα μετά την ήττα στο ΣΕΦ, ενώ τόνωσε και το κλονισμένο ηθικό του κόσμου του, που παραδόξως δεν γέμισε από άκρη σε άκρη το ΟΑΚΑ, για πρώτη φορά σε τόσο κρίσιμο ματς. Οι «πράσινοι»-ωστόσο-γνωρίζουν πως για να φτάσουν σε ένα ακόμη πρωτάθλημα δεν αρκεί να διατηρήσουν απόρθητο το «κάστρο» τους, αλλά είναι υποχρεωμένοι να κερδίσουν τουλάχιστον μία φορά στο ΣΕΦ. Για το λόγο αυτό το ματς της Κυριακής αντιμετωπίζεται ως μία πολύ καλή ευκαιρία, καθώς το άγχος κάθε φορά είναι μεγαλύτερο για τον γηπεδούχο.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς-πάντως-δεν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του. Με εξαίρεση το τρίτο δεκάλεπτο, όταν με ένα επί μέρους σκορ 23-2 οι «πράσινοι» έφτασαν ακόμη και στο +16, ο Σέρβος τεχνικός έχει πολλά παράπονα από τους παίκτες του για την εικόνα τους στο υπόλοιπο διάστημα του ματς. Μπορεί οι «πράσινοι» να είχαν τον έλεγχο των ριμπάουντ (41 έναντι 33, με 11 επιθετικά εκατέρωθεν) και να απέφυγαν τα πολλά λάθη, ωστόσο στο πρώτο ημίχρονο ήταν ανεξήγητα νευρικοί και διστακτικοί να σουτάρουν από μακριά (μόλις δύο σουτ εκτός ρακέτας στα δύο πρώτα δεκάλεπτα), ενώ στο τέταρτο δεκάλεπτο έχασαν τη συγκέντρωσή τους κι επέτρεψαν στον αντίπαλο να επιστρέψει στο ματς και να διεκδικήσει τη νίκη. Παράλληλα, ο «Ζοτς» περιμένει περισσότερη βοήθεια από όλους τους παίκτες του, παρότι αυτή τη φορά πήρε σημαντική βοήθεια κυρίως από Καϊμακόγλου, Μπατίστ και Σάτο, ενώ τον οβολό τους πρόσφεραν ακόμη Καλάθης, Σμιθ και Περπέρογλου. Το ζητούμενο για τον προπονητή του Παναθηναϊκού είναι να φρεσκάρει τους παίκτες του εν όψει της συνέχειας. Διαμαντίδης και Μπατίστ έπαιξαν για περισσότερα από 30 λεπτά, ο 36χρονος Γιασικεβίτσιους 22 και η συσσωρευμένη κόπωση πιθανώς θα αρχίσει να γίνεται εμφανής. «Αν παίξουμε για περισσότερη ώρα όπως στο τρίτο δεκάλεπτο, θα κερδίσουμε και στο ΣΕΦ», έλεγαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού μετά το παιχνίδι.

Σε ό,τι αφορά στη διαιτησία, στα παράπονα του Ολυμπιακού για κάποιες φάσεις στο φινάλε, οι «πράσινοι» απαντούν κάνοντας λόγο για το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο μπόνους των βολών πολύ νωρίς στο τέταρτο δεκάλεπτο, ενώ οι γηπεδούχοι δεν πήγαν ποτέ στις βολές και οι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν την περίοδο με μόλις τρία φάουλ.

Χάθηκε μία ευκαιρία

«Κρίμα, χάσαμε την ευκαιρία να τους τελειώσουμε…». Αυτή ήταν μία από τις ατάκες που ακούστηκαν στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί όσο υπερασπίζονται την έδρα τους να είναι τα αφεντικά της σειράς και της υπόθεσης «πρωτάθλημα», ωστόσο δεν πήραν αψήφιστα το χθεσινό αποτέλεσμα. Ξέρουν καλά πως είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τη νίκη, να φτάσουν στο 2-0 και να καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στην ψυχολογία του μεγάλου τους αντιπάλου. Όλοι μιλούν για το «νεκρό» διάστημα στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν από το +5 βρέθηκαν στο -16. «Αν δεν χάναμε τον έλεγχο σε εκείνο το σημείο, σίγουρα θα κερδίζαμε. Ήμασταν καλύτεροι σε όλο το υπόλοιπο ματς», έλεγαν στις συζητήσεις τους οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Αντιλαμβάνονται, ωστόσο, πως με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία και ξέρουν πως για να φτάσουν στον τίτλο δεν θα πρέπει να προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες σε μία ομάδα τέτοιας εμπειρίας, που δεν πρόκειται να τις αφήσει αναξιοποίητες.

Οι Πειραιώτες αντλούν θάρρος από το γεγονός ότι παρότι μεσολάβησε ένα καταστροφικό διάστημα στο ματς, κατάφεραν να επανέλθουν δριμύτεροι και λίγο έλειψε να ολοκληρώσουν μία ανατροπή τύπου… ΤΣΣΚΑ. Θα μπορούσαν, αν ο Βασίλης Σπανούλης δεν αστοχούσε σε τρίποντο στα 19’’ πριν το τέλος ή αν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος συγκρατούσε την μπάλα μετά την εσκεμμένα άστοχη βολή του αρχηγού της ομάδας στο φινάλε. Ασφαλώς ο «Ντούντα» διακρίνει πολλά περιθώρια βελτίωσης, όπως στον τομέα των ριμπάουντ που αυτή τη φορά δεν είχε η ομάδα του την υπεροχή, ενώ περιμένει το ξέσπασμα του Σπανούλη, που ούτε στον δεύτερο τελικό ήταν σε καλή μέρα. Όλα δείχνουν πως την Κυριακή ο Ολυμπιακός θα έχει στη δωδεκάδα του τον Έισι Λο, ενώ στο πλευρό του θα είναι και ο κόσμος, που εξάντλησε χθες τα εισιτήρια για τον τρίτο τελικό.

Από τον Ολυμπιακό υπάρχουν αρκετά παράπονα για τη διαιτησία, κυρίως για δύο φάσεις στα τελευταία δευτερόλεπτα: το επιθετικό φάουλ του Μπατίστ στη διεκδίκηση ριμπάουντ και το πάτημα της πλάγιας γραμμής από τον Διαμαντίδη.

* Διαιτητές του τρίτου αγώνα θα είναι οι κ.κ. Χριστοδούλου-Καρακατσούνης-Κορομηλάς.

Πηγή: sport-fm.gr