Ο Βιτσέντσο Μοντέλα επιλέχθηκε ως νέος προπονητής της εθνικής Τουρκίας, παίρνοντας τη θέση του Στέφαν Κουντς και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας του επέβαλλε μία πολύ συγκεκριμένη ρήτρα: θα πρέπει να είναι κάτοικος Τουρκίας.

Ο Ιταλός προπονητής υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2026 πριν από λίγες ημέρες και, σύμφωνα με την εφημερίδα της Τουρκίας «Fanatik», η συμφωνία περιλαμβάνει ειδική ρήτρα: η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας ζήτησε από τον Ιταλό να ζήσει στην Τουρκία.

Τα ταξίδια του προπονητή στο εξωτερικό θα υπόκεινται σε εξουσιοδότηση, ενώ όπως αναφέρουν ΜΜΕ στην Ιταλία, ο Μοντέλα έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει για σπίτι στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κουντς και η «ρήτρα αντί – Κλίνζμαν»

Ο προηγούμενος προπονητής, Στέφαν Κουντς, φέρεται να περνούσε πολύ καιρό εκτός Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία. Κι αυτό δεν άρεσε καθόλου στους παράγοντες, ενώ τα ΜΜΕ ασκούσαν διαρκώς κριτική επ’ αυτού αν και ουσιαστικά το αν βρισκόταν στην Τουρκία ή όχι δεν θα έκανε τη… διαφορά αφού η πλειονότητα των παικτών που καλούσε στην εθνική ομάδα αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Στους ποδοσφαιρικούς «κύκλους», η ρήτρα που έβαλαν οι Τούρκοι στον Μοντέλα ονομάζεται και ως ρήτρα «αντί – Κλίνζμαν» από τον Γιούργκεν Κλίνζμαν θρύλο του ποδοσφαίρου κι άλλοτε προπονητή της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ο οποίος πλέον εργάζεται στη Νότια Κορέα. Στις δουλειές που ανέλαβε εκτός Γερμανίας, ο Κλίνζμαν πάντοτε παραπονιόταν για το διάστημα που έπρεπε να περάσει στη χώρα όπου εργαζόταν. Πρόσφατα τόνισε πως για το καλό της εθνικής Νότιας Κορέας θα έπρεπε να βρίσκεται στο εξωτερικό περισσότερο καιρό. «Διαφορετικά, ας βρουν άλλον προπονητή», είπε.