Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα, μετά την δολοφονία του 19χρονου Άλκη από χούλιγκανς στη Θεσσαλονίκη. Η Πολιτεία βρίσκεται σε αναβρασμό και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες σκληρές προτάσεις, για να σταματήσει ο χρόνιος κύκλος βίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha, μόνο το 2021 σημειώθηκαν 118 βίαια επεισόδια, εκ των οποίων τα 72 έγιναν εντός γηπέδων, αλλά 46 έλαβαν χώρα στις γειτονιές. Μάλιστα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως ήταν ξεκομμένα χωρικά και χρονικά από τις αθλητικές διοργανώσεις.

Συνολικά έγιναν 63 συλλήψεις μαζί με τις ταυτοποιήσεις, όμως όπως φαίνεται δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Έτσι, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στο «σφίξιμο των λουριών» στις λέσχες, με τροποποιήσεις στον αθλητικό νόμο.

Οι αλλαγές που έρχονται

Το ρεπορτάζ του Alpha αναφέρει πως η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει μια σειρά από σκληρά μέτρα, είτε αφορούν οικονομικές ποινές, είτε ποινικές, ενώ ευθύνες θα αποδοθούν και στις ΠΑΕ, πέραν των οπαδών.

Ο υπάρχων προσανατολισμός είναι οι ΠΑΕ να εξαναγκαστούν να ελέγχουν τα γραφεία των συνδέσμων και τα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απειλούνται με κυρώσεις, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να σταματήσει η χρηματοδότηση στις ομάδες.

Επίσης, σε δεύτερο επίπεδο, η κυβέρνηση σκέφτεται να αυστηροποιήσει τις ποινές του ποινικού κώδικα για την οπαδική βία, ώστε να εφαρμόζονται άμεσα και χωρίς αναστολές οι πιο βαριές ποινές.

Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη για επιβολή περιοριστικών μέτρων στους κατηγορούμενους, σε περίπτωση αναβολής της δίκης.

Ανακατατάξεις στην ΕΠΟ

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση σκοπεύει να αφήσει την αστυνομία να πραγματοποιεί διαρκείς εφόδους στους συνδέσμους, ιδιαίτερα μετά το οπλοστάσιο που αποκαλύφθηκε σε πρόσφατα «ντου» που έκανε η ΕΛΑΣ.

Παρόλα αυτά, στο απυρόβλητο δεν θα μείνει όπως φαίνεται, ούτε η ΕΠΟ. Αντιθέτως, θα υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση, με στόχο να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμόσει τις διατάξεις των FIFA / UEFA για την καταπολέμηση της βίας.