Συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο η αίτηση προσωρινής διαταγής, με την οποία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητεί να «παγώσει» η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώπιον της πρόεδρου του Θ’ Τμήματος, Ευγενίας Μυλωνοπούλου, διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους οι δικηγόροι των δυο πλευρών. Το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του Τούρκου από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

Οι νομικοί παραστάτες του Υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επιπλέον, οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού υπογράμμισαν πως η Ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτήν από αλλά κράτη λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος, ο οποίος μετά την απόφαση της παροχής ασύλου αφέθηκε ελεύθερος, δεν παρέστη στη διαδικασία.

Πάντως, η κυρία προσφυγή του Δημοσίου για το θέμα θα συζητηθεί  στις 15 Φεβρουαρίου.

Οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επιπλέον, οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού υπογράμμισαν πως η Ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος, ο οποίος μετά την απόφαση της παροχής ασύλου αφέθηκε ελεύθερος, δεν παρέστη στην διαδικασία.

Πάντως, η κυρία προσφυγή του Δημοσίου για το θέμα θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.