Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο το απόγευμα της Δευτέρας (5/2), όταν αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο, για να εκκενώσουν την κατάληψη, μίλησε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Μιχάλης Χρυσομάλλης. «Την Αστυνομία μπορεί να την καλέσει η πρυτανική αρχή. Εγώ δεν έχω τέτοια αρμοδιότητα» διευκρίνισε.

«Τη Δευτέρα το πρωί από ομάδα φοιτητών κατελήφθη η Νομική Σχολή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, με ευγενικό τρόπο μεν, αλλά εμποδίστηκε το προσωπικό, το οποίο προσήλθε για να δουλέψει και ακολούθως εμποδίστηκαν οι καθηγητές και οι φοιτητές, που ήρθαν για τις εξετάσεις» τόνισε στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Μιχάλης Χρυσομάλλης.

«Εγώ, ως όφειλα, ανέστειλα την εξεταστική περίοδο, συγκάλεσα γενική συνέλευση του τμήματος, για να ζητήσουμε την άδεια να μεταβούμε σε διαδικτυακές εξετάσεις. Τα πράγματα κυλούσαν κατά αυτόν τον τρόπο μέχρι τουλάχιστον τις 12:00, όπου έμαθα ότι το υπολογιστικό κέντρο ετοιμάζεται να μας ανοίξει τις τεχνικές δυνατότητες για διαδικτυακές εξετάσεις» υπογράμμισε.

«Το τι συνέβη από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 15:00, που έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας και προσήχθησαν 18 φοιτητές που βρέθηκαν στην κατάληψη, μόνο εικασίες μπορώ να κάνω. Δεν έχω πληροφόρηση. (…) Το γιατί επιλέχθηκε η Νομική, ενώ δεν έγινε επέμβαση σε άλλα τμήματα, δεν μπορώ να το ξέρω» διευκρίνισε.

«Σύμφωνα με τον νόμο, την Αστυνομία μπορεί να την καλέσει η πρυτανική αρχή ή να παρέμβει αυτεπαγγέλτως, όταν τελούνται κακουργήματα. Εγώ, ως κοσμήτορας, δεν έχω τέτοια αρμοδιότητα. (…) Για την κατάληψη συνεδρίασε την Πέμπτη ομάδα φοιτητών και αποφάσισαν την κατάληψη. Την επόμενη ημέρα, ο σύλλογος φοιτητών έκρινε αυτήν την ενέργεια αντικαταστατική και παράνομη. Παρ’ όλα αυτά, αυτοί που αποφάσισαν την κατάληψη, προχώρησαν» επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσομάλλης.

«Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις»

«Εμείς κάναμε διαδικτυακές εξετάσεις σχεδόν δύο χρόνια με τον κορονοϊό. Ότι μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, το σύστημα των διαδικτυακών εξετάσεων τεχνικά εξελισσόταν είναι γεγονός, όπως επίσης είναι γεγονός ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις δεν έχουν την αξιοπιστία των εξετάσεων με φυσική παρουσία. Από την άλλη μεριά, καλούμαστε να κάνουμε μια στάθμιση. Από τη μία, είναι να μην κάνουμε καθόλου εξετάσεις και να χαθούν 6μηνα, να πονέσουν οικονομικά οικογένειες, φοιτητές, και η άλλη (σ.σ. εναλλακτική) είναι μια εξέταση, η οποία δεν είναι τόσο αξιόπιστη. Βέβαια, αν φροντίσουμε μπορούμε να την κάνουμε περισσότερο αξιόπιστη. Εμείς ως Σχολή ήμασταν υπέρ των διαδικτυακών», είπε.

«Σήμερα νομίζω ότι θα γίνει ξανά κατάληψη στη Σχολή. Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις» δήλωσε κλείνοντας ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Μιχάλης Χρυσομάλλης.