Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες απόκτησης των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 καθώς χθες το βράδυ μπήκε και η τέταρτη απαιτούμενη υπογραφή στις ΗΠΑ και τώρα απομένει μονάχα η τυπική και επίσημη έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία θα σταλεί στο Κογκρέσο. Επί τις ουσίας η Ουάσιγκτον με αυτόν τον τρόπο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας επιβεβαιώνοντας ότι διανύουμε μια από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη περίοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την ίδια ώρα που ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακαλάει τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν να κινήσει τις διαδικασίες πώλησης προς αυτόν, αναβαθμισμένων αεροπλάνων F-16.

Όσον αφορά την τέταρτη απαιτούμενη υπογραφή για να μπορέσουμε να αγοράσουμε εμείς τα F-35, αυτή μπήκε από τον Ρεπουμπλικανό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζίμι Ρις. Σημαίνοντα για να αναβαθμιστεί η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας διαδραματίζουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μάικ Μακόλ, ο Δημοκρατικός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Γκρέγκορι Μικς και βέβαια ο Δημοκρατικός, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, που έχει αναχθεί σε άνθρωπο – «κλειδί».

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής κ. Μενέντεζ, έχει εκφράσει εγκαίρως την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διαφορετική στάση, προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή.