Ο Νομός Σερρών υποφέρει από πληθυσμιακή αφαίμαξη, δημογραφική γήρανση, χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, υψηλή και επίμονη ανεργία, αύξηση του κόστους παραγωγής και του κόστους διαβίωσης, έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και εγκατάλειψη των δομών του κοινωνικού κράτους, όπως το Νοσοκομείο και τα σχολεία.

Η ανάπτυξη που καταγράφεται στατιστικά δεν αφορά το σύνολο τελικά της χώρας, καθώς από αυτήν εξαιρούνται συστηματικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι παραμεθόριες περιοχές στα σύνορα. Η ΠΕ Σερρών για παράδειγμα τίθεται διαρκώς στο περιθώριο παρά το ότι η γεωγραφική της θέση και οι παραγωγικές της δυνατότητες μπορούν να προσφέρουν πολλά σε επίπεδο τοπικής, υπερτοπικής και εθνικής οικονομίας. Δυστυχώς η ΝΔ επέλεξε να μη συνεχίσει και να μην εφαρμόσει τα σχέδια τοπικής ανάπτυξης που καταρτίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών φορέων της χώρας.

Αντίθετα επέλεξε τη «συνταγή χρεοκοπίας» της προμνημονιακής περιόδου εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων. Κατασπατάλησε δημόσιους πόρους για να εξυπηρετήσει κομματικούς της φίλους, τοποθέτησε τα γαλάζια golden boys σε θέσεις του δημοσίου αυξάνοντας θεαματικά τον μισθό τους, πολλαπλασίασε τους μετακλητούς, αδιαφόρησε για την αισχροκέρδεια και τις εναρμονισμένες πρακτικές των μεγάλων ομίλων.

Το αποτέλεσμα είναι σε περιοχές όπως ο Νομός Σερρών να μειώνεται ο πληθυσμός. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις εγκαταλείπονται και ο κτηνοτροφικός τομέας συρρικνώνεται. Είναι σαφές σε όλους ότι η χώρα, η εθνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη από ένα διαφορετικό μοντέλο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο της χώρας, κατά τρόπο μάλιστα που θα μειώνει το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας.

Απαιτείται επομένως μια ριζική ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό παραγωγικών διαδικασιών ώστε να αξιοποιούνται σε όλες τους τις διαστάσεις οι δυνατότητες κάθε περιοχής, οι υποδομές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε γωνιάς της Ελλάδας.

Η πληθυσμιακή ενδυνάμωση των ακριτικών μάλιστα περιοχών όπως η ΠΕ Σερρών δεν μπορεί να επέλθει χωρίς την οικονομική μεγέθυνση της περιοχής και την ενίσχυση ταυτόχρονα των δομών κοινωνικού κράτους που καθιστούν πιο εύκολη και πιο ασφαλή τη ζωή στην επαρχία.

Ο Νομός Σερρών χρειάζεται την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων του πρωτογενή τομέα, μέσω εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στην ΠΕ Σερρών μπορούν και χρειάζεται να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, ενίσχυσης και διάδοσης του τοπόσημου, επέκταση των δυνατοτήτων συσκευασίας και δημιουργίας συνεργειών για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού βαθμού εξωστρέφειας. Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τέλος τουρισμού προσφέρεται για την περιοχή μας πολύ περισσότερο από τα πενιχρά οφέλη που μπορεί να αποφέρει η καταστροφή των περιοχών Natura που προωθεί η ΝΔ προς όφελος των φαραωνικών ΑΠΕ και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας εντός σημαντικών περιβαλλοντικά και προστατευόμενων περιοχών.

Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι με τη ΝΔ ο Νομός Σερρών βρίσκεται στο περιθώριο και συρρικνώνεται οικονομικά και πληθυσμιακά. Οι πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης και αντιστροφής της πληθυσμιακής ερήμωσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα παρακμής που γνωρίζει ο τόπος μας, να φέρουν την ανάπτυξη και να πετύχουν την κοινωνική και πληθυσμιακή ανασυγκρότηση του ακριτικού Νομού μας.

  • Λευτέρης Αβραμάκης, βουλευτής Σερρών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ