Αμείωτες συνεχίζονται οι αερομαχίες στο Αιγαίο και εντός του 2023 με τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να «φλερτάρουν» σχεδόν καθημερινά με την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στον ουρανό του Αιγαίου. Μάλιστα η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας γίνεται συνήθως με F-16 που είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος – αέρος.

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ακολουθώντας το δόγμα της μηδενικής ανοχής, σηκώνει δικά της μαχητικά αεροσκάφη μετέχοντας σε εικονικές αερομαχίες. Εξαιτίας της πείρας και των ικανοτήτων που διαθέτουν οι Έλληνες πιλότοι, παίρνουν πλέον με ευκολία «την ουρά» των εχθρικών αεροπλάνων και τα οδηγούν άμεσα σε εμπλοκή μαζί τους, δηλαδή τα «κλειδώνουν» στο σκόπευτρό τους, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο πως εάν εκείνη τη στιγμή εξαπολύσουν πύραυλο, το τουρκικό αεροσκάφος θα καταρριφθεί.

Προ ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι πιλότοι μας κατέγραψαν ένα νέο στοιχείο. Φθάνοντας κοντά στα τουρκικά μαχητικά, διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν φρεσκοβαμμένα, λες και ήθελαν να δείξουν με κάποιο τρόπο πως είναι καινούργια – που δεν είναι. Ο λόγος για τον οποίο προέβησαν σε αυτή την κίνηση παραμένει άγνωστος.