Το βλέμμα στη ΔΕΘ στρέφει η κυβέρνηση και με ένα ενισχυμένο πακέτο μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να απομακρυνθεί από το καυτό ζήτημα των παρακολουθήσεων. Με στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν το 2022 και το 2023 ενώ δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις με προαναγγελία φοροελαφρύνσεων που θα ενεργοποιηθούν μετά το 2023.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή (9/8) δήλωση (στο MEGA) του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα. Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 4,5% από το νέο έτος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης προκύπτει από το άθροισμα των δύο ποσοστών: του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή διαιρούμενου διά του δύο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,1% και ο πληθωρισμός κατά 5,6%, που είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά στο 4,5%. Επειδή όμως προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,6% για τον μήνα Ιούλιο μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και ενεργειακά προϊόντα, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων. Ηδη ο μέσος πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος από την πρόβλεψη για 5,6%, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.

Πάντως σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023, όπως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και μέτρα που θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Για το 202 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων ένα fuel pass 3.

Για το 2023 σχεδιάζονται άλλες τρεις κινήσεις με σκοπό να ενσωματωθούν στο πακέτο της ΔΕΘ:

  • Επιχειρήσεις: Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος των 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία να θεωρείται διαχειρίσιμο.
  • ΦΠΑ: Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το μέτρο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και για τον λόγο αυτό έχει μπει στο ζύγι, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να βγει από το καλάθι της ΔΕΘ ή να ανακοινωθεί, αλλά να τρέξει από το 2024.