Άκρως εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα συνεχίζοντας τη διεθνοποίηση των προκλήσεων της Άγκυρας.

«Ενημέρωσα», είπε, «τον Ρουμάνο πρωθυπουργό για την τουρκική προκλητικότητα και τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα μας είναι πιστή στον δρόμο της διπλής ετοιμότητας και να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντας χωρίς να κάνει απολύτως καμία έκπτωση αλλά και να είναι ανοικτή στον καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. «Οι χώρες μας εμφανίστηκαν στη Σύνοδο της Μαδρίτης ως δυο από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε για την προσφορά των Ρουμάνων πυροσβεστών οι οποίοι βοήθησαν πέρυσι την χώρα μας με αυταπάρνηση και από φέτος υπάρχει οργανωμένη συνεργασία. Ήδη οι πρώτοι πυροσβέστες είναι στο πλευρό μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το τομέα της συνεργασίας στην ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μας στην ενέργεια και να τροφοδοτήσουμε την ευρύτερη περιοχή και δεν είναι μόνο εμπορική επιλογή αλλά πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης στον τομέα της ενέργειας. Αύριο εγκαινιάζεται ο αγωγός IGB κάνουμε έτσι ένα ακόμα βήμα στην δημιουργία εναλλακτικών οδών, είπε ο πρωθυπουργός. Αναγνωρίζουμε τον ρόλο που παίζουν αυτές οι υποδομές στην γρήγορη απεξάρτηση από την Ρωσία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και ενισχύει τον αναθεωρητισμό.

Για την εξαγωγή της αγροτικής παραγωγής της Ουκρανίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ρουμανία παίζει σημαντικό ρόλο λόγω και της γεωγραφικής της θέσης. «Διαπιστώθηκε σύμπνοια είπε ο πρωθυπουργός και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και πως στηρίζουμε την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ζώνη του Σένγκεν».

Ρουμάνος πρωθυπουργός σε Μητσοτάκη: «Θέλουμε τη στήριξή σας για να ενταχθούμε στη ζώνη Σένγκεν»

«Η Ρουμανία είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα», δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Nicolae Ionel Ciucă ο οποίος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Όπως και πέρσι με τις πυρκαγιές και φέτος θα είμαστε δίπλα σας, που αν χρειαστείτε μπορείτε να βασιστείτε στη βοήθειά μας. Ξέρω ότι και εσείς θα πράττατε το ίδιο και για εμάς. Ευχαριστώ τους Ρουμάνους πυροσβέστες για τον επαγγελματισμό τους», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας θυμήθηκε ότι είναι η δεύτερη συνάντηση των δυο ηγετών. «Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαμε την επίσκεψή σας στο Βουκουρέστι και σήμερα έχουμε μια συνέχεια των αποφάσεων που είχαμε λάβει στο Βουκουρέστι. Αυτή η συνάντηση έχει στόχους άμεσους και μακροπρόθεσμους. Πρέπει να συζητήσουν και οι υπουργοί Ενέργειάς μας για να προχωρήσουν όλα τα projects μας. Στην ατζέντα μας όχι μόνο η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και η επάρκεια τροφίμων».

Ο Ρουμάνος ηγέτης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειές του για τον καινούργιο αγωγό για τη μεταφορά του φυσικού αερίου απο την Ελλάδα προς την Ευρώπη. «Είμαι σίγουρος ότι θα καλυφθεί η ανάγκη του φυσικού αερίου για όλη την Ευρώπη. Έχουμε μιλήσει για τα μελλοντικά σχέδιά μας για να πετύχουμε την ενεργειακή αυτονομία και στη χώρα μας και μέσω των κοιτασμάτων που ερευνώνται τώρα στην Ρουμανία για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτονομία έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου. Έχουμε πρόσφυγες από την Ουκρανία που περνάνε στη χώρα μας. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε το πέρασμα και τη μεταφορά όχι μόνο των προσφύγων αλλά και των τροφίμων», τόνισε.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν κοινές θέσεις στην ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
«Υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια που έχουμε κοινές θέσεις και μπορέσαμε να επιτελέσουμε το ρόλο μας στο ΝΑΤΟ, χαιρετώντας από κοινού τα νέα μέλη. Έχουμε μιλήσει και για την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και τις ΑΠΕ. Για τις διμερείς σχέσεις μας, παρακάλεσα τον κο Πρωθυπουργό να μας βοηθήσει να γίνουμε μέλος της συνθήκης Σένγκεν ως επιβράβευση για το λαό μας. Έχουμε κάνει τα απαραίτητα για τους πρόσφυγες, τα τρόφιμα και θεωρούμε ότι είναι δικαίωμά μας να αποκτήσουμε καθεστώς χώρας της συνθήκης Σέγκεν ώστε η διακίνηση των τουριστών και προϊόντων να είναι πιο εύκολη. Σας ευχαριστώ για την ένθερμη υποδοχή και την άψογη επαγγελματική μας σχέση».