Στο διαχρονικό ιστορικό αίτημα, την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα που – όπως είπε – εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης που παραχωρεί αυτή την ώρα στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε με το βρετανικό μουσείο. Γιατί η επανένωση των γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δε θα θέσει σε κίνδυνο τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία».

Πρόσθεσε δε ότι η ζωοφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι δεν επέλεξε τυχαία να αναφερθεί σε αυτό στην ομιλία που έκανε στο Κογκρέσο και συμπλήρωσε: «Θα αποτελούσε μία πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας, για να μπορέσει να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή Δημοκρατία στον 21ο αιώνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα και όπως είχα πει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν βρέθηκα και ανέδειξα με δημόσιο τρόπο και μπροστά στη Βρετανική κοινή γνώμη, το ζήτημα αυτό δεν αποτέλεσε τότε μία πρωτοβουλία φωτοβολίδα» και τόνισε ότι: «Είναι μία πρωτοβουλία με διάρκεια που θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου. Πιστεύω ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση που ασκείται και από την UNESCO μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο βρετανικό μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το μουσείο θα το βρει μία πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του. Δεν υπάρχει επισκέπτης που να έρχεται στο μνημείο της Ακρόπολης και να μη διαπιστώνει κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα».