Στη Γερμανία αναμένεται να ταξιδέψει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός των επόμενων ημερών κλιμάκιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών προκειμένου να έχει συναντήσεις με τα εκεί στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να έχει διεξοδικές συζητήσεις για το θέμα της ανταλλαγής των τεθωρακισμένων BMP-1 (που έχουμε στην κατοχή μας και αναμένεται να στείλουμε στην Ουκρανία) με τα σαφώς πιο σύγχρονα γερμανικά μαχητικά οχήματα πεζικού τύπου Marder.

Αξιωματικοί του ελληνικού στρατού θα επιθεωρήσουν από κοντά την κατάσταση των Marder που θέλουν να μας δώσουν οι Γερμανοί και να καταγράψουν πόσα εξ αυτών απαιτούν τυχόν περαιτέρω αναβάθμιση ή ακόμη και διόρθωση. Το καθένα από τα τανκς τύπου Marder θα εξεταστεί από μηχανικούς του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων και αφού δοθεί το «πράσινο» φως, τότε θα έρθουν στη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών με συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η συμφωνία παραχώρησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με αντικατάστασή τους με ισάριθμα ΤΟΜΑ Marder 1A3 κρίνεται επωφελής και συμφέρουσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την άποψη των Επιτελείων.

Τα ΒΜΡ-1 έχουν καλύψει ανάγκες στην αμυντική μας διάταξη, πλην όμως είναι παλαιάς τεχνολογίας, ευάλωτα σε βλάβες, προβληματικά στη συντήρηση λόγω δυσκολίας στην ανεύρευση ανταλλακτικών, προβληματικά ως προς τη συμμετοχή τους σε νυκτερινές επιχειρήσεις, όπως επιτάσσει το σύγχρονο πεδίο μάχης. Τα Marder είναι πιο σύγχρονα σε σύγκριση με τα ΒΜΡ-1, με καλύτερες δυνατότητες υποστήριξης και δυνατότητες στο πεδίο. Άρα αποτελούν καλύτερη λύση συγκριτικά με τα ΒΜΡ-1. Βέβαια, οφείλουμε από πλευράς μας να εξετάσουμε την κατάσταση αυτών που προσφέρονται, το πακέτο υποστήριξης και όλα τα συναφή με την απόκτησή τους θέματα, ιδίως το κρίσιμο ζήτημα της ταυτόχρονης αντικατάστασης των ΒΜΡ-1 με αυτά, ώστε να μην υπάρξει το ελάχιστο κενό στην αμυντική μας διάταξη. Συνεπώς, η τελική συμφωνία, μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελαρίου, θα προκύψει όταν διευθετηθούν όλοι αυτοί οι τεχνικοί όροι. Στόχος μας είναι να κινηθούμε γρήγορα αλλά και να διασφαλίσουμε αυτά που ζητάμε».