Μία αποκλειστική και εφ’ολης της ύλης συνέντευξή παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την δημοσιογράφο Μαρία Αρώνη . Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο της Ελλάδας υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την «πυλώνα σταθερότητας» και «αξιόπιστο σύμμαχο».

«Η Ελλάδα, συμβάλλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τα ελληνικά στρατεύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποστολές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου και του Ιράκ. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πολύτιμη συνεισφορά στις θαλάσσιες αποστολές μας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξής μας στο Αιγαίο Πέλαγος, συμβάλλοντας στον περιορισμό της παράνομης εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στην πολεμική μας αεροπορία επισημαίνοντας πως: «τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη βοηθούν να διατηρηθεί ασφαλής ο ουρανός πάνω από το Μαυροούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η Ελλάδα αποτελεί επίσης παράδειγμα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, τηρώντας το στόχο του 2% του ΑΕΠ και επενδύοντας σε σημαντικές νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς» είπε ο Γ.Γ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε και στα ελληνικά λιμάνια. Είπε πως «είναι σημαντικοί κόμβοι για τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις, όπως φαίνεται για παράδειγμα από την ανάπτυξη αμερικανικών και γαλλικών αεροπλανοφόρων στα ελληνικά ύδατα στις αρχές του έτους».

Επιπλέον ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τον αναπτυσσόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, που όπως είπε συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες. «Όλα αυτά δείχνουν τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη Συμμαχία μας ώστε να ανταποκρίνεται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συνιστά διάλογο, όμως ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι υπό τις δύσκολες σημερινές περιστάσεις σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία 30 χωρών, με διαφορετική γεωγραφία, ιστορία και πολιτικά κόμματα. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας. Όμως οι διαφορετικές απόψεις και οι συζητήσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος των δημοκρατιών μας» υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις» υπογράμμισε ενώ τόνισε πως πρέπει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων» τόνισε και συμπλήρωσε «προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε.

Τονίζει δε, ότι είναι απαραίτητη η εύρεση λύσης για την άμεση εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με εξεύρεση κατάλληλων απαντήσεων στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας.

«Οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ιστορικές και η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία μας» ανέφερε ο Γ.Γ.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο μια πιο ουσιαστική συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ θα προωθήσει τη συνολική κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη αναγγέλλει πως «το ΝΑΤΟ, μέσω του νέου Στρατηγικού Δόγματος, θα επιδιώξει να ενισχύσει την ενότητά του και να βρει λύσεις στα πολλαπλά σύνθετα προβλήματα και στις προκλήσεις της νέας εποχής ασφαλείας».