«Καλώς όρισες, Ντομινίκ». «Thank you, George». Ο σύντομος αυτός διάλογος, με τον οποίο ο Ντομινίκ Στρος-Καν πήρε το λόγο από τον Γιώργο Παπανδρέου με φόντο το τζάκι του Μαξίμου, αντανακλά το κλίμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, στην οποία επισφραγίστηκε η πρόθεση του ΔΝΤ – όπως επιδίωκε, για πολιτικούς λόγους, και η κυβέρνηση – να στηρίξει την απόφαση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.

Τα καλά λόγια του «κακού» Στρος-Καν περίσσεψαν για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Παπανδρέου, καθώς ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. «Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Αυτά που έγιναν αφορούσαν τα δημοσιονομικά, το σημαντικότερο τώρα είναι η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της βελτίωσης του δημοσίου τομέα, όπως επίσης και στις περικοπές στο χώρο της υγείας.

Ο κ. Στρος-Καν άφησε αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «Δεν είναι μία κομματική μάχη, πρόκειται για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», λέγοντας πως θα πρέπει να στηρίξουν τις αλλαγές που χρειάζονται και μάλιστα με διάθεση αυτοσαρκασμού είπε «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Συνήθως
είμαστε οι ‘κακοί’. Το ξέρουμε αυτό αλλά δεν είμαστε εμείς στη ρίζα του
προβλήματος. Υπάρχουν διαδηλώσεις εναντίον του ΔΝΤ αλλά είσαστε καλύτερα
με εμάς εδώ παρά με εμάς εκτός. Μην μάχεστε κατά του γιατρού. Σας δίνει
ένα φάρμακο που πολλές φορές δεν σας αρέσει»…

Σχετικά με την επιμήκυνση, ο επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε μεν πως η συζήτηση δεν είναι επί του παρόντος, αλλά κάλεσε και την ευρωπαϊκή πλευρά να συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το 2011 είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών και όχι των επώδυνων περικοπών και τόνισε την αποφασιστικότητά του για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο οι προσπάθειες της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Ελλάδα και πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.