«Στη ρήτρα αναπροσαρμογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πρέπει να αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη Βουλή, ζητώντας για μια ακόμη φορά πρόωρες εκλογές καθώς «όσο παραμένει αυτή τη κυβέρνηση στην εξουσίας, τόσο συσσωρεύονται δεινά».

Η παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε με αφορμή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, έως ότου κριθεί η νομιμότητά της από τα ελληνικά δικαστήρια. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για έλλειψη ενσυναίσθησης της κυβέρνησης όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί και τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες σήμερα, καλούμενοι να αντιμετωπίζουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και τεράστιες ανατιμήσεις στην αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών.

«Οι βουλευτές σας καταλαβαίνουν, ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και δεν είναι δυνατόν να προσπαθείτε να κάνετε το μαύρο-άσπρο» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που έχει κάνει επάγγελμα το διάγγελμα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε αφήνουν ανέγγιχτο για άλλη μια φορά τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας και επέλεξε έναν τρόπο που για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί πλαστός, ότι θα δώσετε αναδρομικά για τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο. Δεν έχετε καταλάβει ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ για εσάς, για την κυβέρνηση, όταν ο πολίτης θα περιμένει έστω 600 ευρώ στον λογαριασμό του Ιουνίου και θα δει 50 και 80 ευρώ; Δεν καλούμε σε ένα κίνημα δεν πληρώνω αλλά σας καλούμε να μην ονομάζετε τζαμπατζήδες όσους δεν έχουν τώρα να πληρώσουν».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «καταθέτουμε μια τροπολογία και σας ζητούμε να την υπερψηφίσετε αν θέλετε να στηρίξετε μια κοινωνία που υποφέρει. Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα σε ηλικιωμένους, ανάπηρους, σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τον κεφαλικό φόρο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Προχωρήστε σε ουσιαστικά μέτρα για να παρέμβει το κράτος στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενεργοποιήστε τον αναπτυξιακό ρόλο της ΔΕΗ ώστε να μην λειτουργεί μόνο για την κερδοφορία της. Αναμένουμε την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης για να μην κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις τρομακτικές ευθύνες που έχετε για την ενέργεια αλλά τα λέτε και μόνοι σας. Άκουσα τον κύριο Σαμαρά για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό που θα πω σήμερα εγώ είναι ότι είναι αναγκαίο σε αυτή την κρίση να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και την κοινωνική πλειοψηφία όσο περισσότερο μπορούμε» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αναφορά στην κοινωνία των πολιτών όπως οι καταναλωτικές οργανώσεις που έχουν ήδη προσφύγει ή ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής κάνοντας λόγο για μια παράνομη κατά την εκτίμηση πολλών νομικών ρήτρας που οδηγεί σε διακοπές ρεύματος.

Τέλος, με αφορμή το μέτρο για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας αναρωτήθηκε «πόσο είναι αυτό το υπερκέρδος των παραγωγών; Η ΡΑΕ διαρρέει δεξιά-αριστερά στοιχεία ενώ ο πρωθυπουργός της έχει δώσει εντολή να το κάνει. Πόσα είναι; Ένα δισεκατομμύριο, 1,5 δισεκατομμύριο, 900 ευρώ; Και ξεκινάει το γαϊτανάκι να αφαιρέσουμε ζημιές και άλλα. Η έγνοια σας είναι μην τυχόν και φορολογήσετε αυτούς που έχουν αφαιμάξει τα νοικοκυριά».