Δύσκολες αλλά και κρίσιμες αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι «27» ηγέτες της Ε.Ε που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργώντας ντόμινο «παρενεργειών» σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Το παρών δίνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εστιάζοντας στην πολιτική άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της Ευρώπης και στα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρήσης χημικών ή πυρηνικών όπλων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία. Τα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος με έμφαση αύριο, καθώς ΗΠΑ και Ε.Ε. αναζητούν τρόπους για τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Έρχονται νέες κυρώσεις

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην επίθεση που εξαπέλυσαν κατά της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Τα «αγκάθια» στις Βρυξέλλες

Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεδομένου ότι για να ληφθεί απόφαση μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τα ενεργειακά θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη ομοφωνία, κρίνεται δύσκολη η εξίσωση και αυτό γιατί για μία ακόμη φορά έχει δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν άμεσες παρεμβάσεις και δημιουργία ευρωπαϊκών εργαλείων για να θωρακιστούν οι εθνικές οικονομίες, καθώς και κοινή συνισταμένη την ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στη χονδρική τιμή προμήθειας του αερίου, όπως και παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, αλλά και η Πολωνία.

Αντίθετα, οι χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία κρατούν πιο διαλλακτική στάση, εκτιμώντας ότι δεν επείγουν παρεμβάσεις για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, με το σκεπτικό ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι ήδη επαρκή για την τρέχουσα περίοδο και η προοπτική κοινής προμήθειας τους επόμενους μήνες μπορεί να λύσει ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν ξεσπάσει στην παρούσα φάση.

«Απαιτείται πανευρωπαϊκή απάντηση»

Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει χτυπήσει κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, γι’ αυτό και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός και με αυτή τη θέση προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που επισημαίνει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου αερίου LNG, αλλά και υδρογόνου ενόψει του επόμενου χειμώνα. Όπως επισήμανε μάλιστα χθες από το βήμα της βουλής η ενεργειακή αναστάτωση και η έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο που διαρκώς ανατροφοδοτείται. «Το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς να πολιορκούνται» σημείωσε, τονίζοντας πως «η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε».