Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς σηματοδότησε για το κυβερνητικό επιτελείο εντονότερη την ανάγκη για ανάδειξη της παράλληλης ατζέντας, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα της καθημερινότητας, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί ένα βηματισμό που τον φέρνει πιο κοντά στο λαό (Μέγαρα) και τις γαλάζιες μηχανές της Πειραιώς να «ζεσταίνονται» κινούμενες σε αυτή την κατεύθυνση, της ανάδειξης δηλαδή των τοπικών προβλημάτων, μετά και την εκλογή του νέου γραμματέα, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος ήδη συνοδευόμενος από πληθώρα στελεχών έχει ξεκινήσει τις περιοδείες στην περιφέρεια.

Η δίδυμη κρίση

Και αυτό γιατί τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι ξεκάθαρα, καθώς δείχνουν ότι η αναμενόμενη πολιτική φθορά μετά από δυόμισι και πλέον χρόνια διακυβέρνησης προκαλείται κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας που υπάρχει σε αρκετούς πολίτες για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας που δείχνει να μην αποκλιμακώνεται, αντίθετα να αποτυπώνεται σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα, αδειάζοντας όλο και πιο γρήγορα την τσέπη του καταναλωτή. Και μπορεί η κυβέρνηση να κινήθηκε άμεσα με κρατικές παρεμβάσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο η κοινωνία έχει ήδη αρχίζει να «βράζει» βλέποντας τα οικονομικά της να απομειώνονται.

Γιατί απ’ ότι φαίνεται δεν αρκεί να επικοινωνείς στον πολίτη π.χ. πόσο πιο φουσκωμένος θα ήταν ο λογαριασμός του ρεύματος εάν δεν υπήρχε κρατική επιδότηση αλλά χρειάζεται και κάτι πιο απτό για να κατανοήσει ότι υπάρχει μια «ασπίδα» προστασίας. Κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν συχνά ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, οι οποίες είναι πεπερασμένες και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς η δίδυμη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη δημιουργεί διαρκώς νέες ανάγκες.

Κινούμενη άμμος οι ψηφοφόροι

Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού μελετά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων αλλά και τις νέες τάσεις που δημιουργούνται, καθώς στην παρούσα φάση η κόπωση που έχει προκαλέσει η πανδημία και η ανησυχία των πολιτών για το αύριο λειτουργούν ως καταλύτες πολιτικών εξελίξεων.

Τα τελευταία στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega δείχνουν ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενισχύει σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος, ένα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, καθώς εξελικτικά θα μπορούσε να επιφέρει διεμβολισμό στον δικομματισμό. Οι ψηφοφόροι που προέρχονται από την κεντροαριστερά και το κέντρο δείχνουν κινητικότητα και το ζητούμενο είναι ποια πολιτική στέγη τελικά θα επιλέξουν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ενσωματώνοντας πολλά στελέχη που δεν προέρχονται από την παραδοσιακή κομματική μήτρα ρίχνει ξεκάθαρα γέφυρες και σε αυτό το πολιτικο-ιδεολογικό ακροατήριο.

«Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ωστόσο παραδέχθηκε ότι στην πολιτική τίποτα δεν μένει σταθερό και διαρκώς η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει την πολιτική της. Το ζητούμενο συνεπώς είναι προς ποια κατεύθυνση και με ποιο πολιτικό αποτύπωμα.

Νέα πολιτική συνταγή

Τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής αλλά και διεθνών συσχετισμών θα επιχειρήσει να αναδείξει η κυβέρνηση για να καταστήσει σαφές στους πολίτες ότι παράγεται ουσιαστικό και απτό έργο.

Στο εσωτερικό στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ετοιμάζουν το πρόγραμμα των περιοδειών του στην περιφέρεια με έμφαση τις περιοχές, όπου γίνονται έργα υποδομής, όπως στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Εκτός συνόρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με ηγέτες των βαλκανικών χωρών, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί τα ταξίδια του στην Σερβία και την Κροατία, ενισχύοντας τις συμμαχίες του και στέλνοντας μήνυμα ισορροπίας και σταθερότητας και αναδεικνύοντας τον κυρίαρχο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.