Τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως σημείο εισόδου καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και ως χώρα – γέφυρα με την υπόλοιπη Ευρώπη για επενδύσεις ανέδειξε στο Ριάντ ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο ανάκτορο Al Yamamah, σε μια συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η οποία κινήθηκε σε οικονομικές και επενδυτικές «ράγες», ενώ έμφαση δόθηκε και σε στρατηγικές συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της άμυνας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι δύο ηγέτες ανέδειξαν τη σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και τα βήματα για τη λήψη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Συμφώνησαν δε στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω διμερή συνεργασία.

«Σκωτσέζικο ντους» στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία

Πολλές φορές, τόσο στην συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο όσο και στην συζήτηση στην οποία συμμετείχε στο οικονομικό φόρουμ Future Investment Initiative ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στην Τουρκία. «Είμαστε ασφαλείς. Δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή. Και η Τουρκία θα καταλάβει ότι η απειλητική στάση δεν θα οδηγήσει πουθενά. Έχουμε συμμαχίες και κόκκινες γραμμές και ελπίζω ότι κάποια στιγμή η Τουρκία εποικοδομητικά θα μπει σε συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες. Θα συζητήσουμε, αλλά δεν θα εκφοβιστούμε και δεν θα δεχθούμε συμβιβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Νωρίτερα, στις επαφές με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τον αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα κάθε επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής επικρατείας, ενώ από την πλευρά του ο Διάδοχος του θρόνου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για τη διάθεση μίας συστοιχίας Patriot εκ μέρους της Ελλάδας για την ενίσχυση της άμυνας του Βασιλείου.

Ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν και οι Patriot

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες και με τον πρίγκιπα και διάδοχο του Μπαχρέιν με κεντρικό θέμα στην ατζέντα τα διεθνή περιφερειακά ζητήματα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ειδική μνεία έκανε και στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα η Ελλάδα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Προηγήθηκαν συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι είτε έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτή. Συναντήθηκε, επίσης, με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας που εργάζονται ως σύνδεσμοι που εργάζονται για τη μεταφορά και εγκατάσταση της συστοιχίας Patriot που έχει διαθέσει η χώρα μας στη Σαουδική Αραβία.

Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων

Λίγο πριν την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στο Φόρουμ Future Investment Initiative, που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου στέλνοντας μηνύματα για τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ριάντ, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που καθιστούν την Ελλάδα επενδυτικό προορισμό, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι διαφορετική σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. «Έχουμε κάνει δουλειά για να πείσουμε την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της περιοχής όσον αφορά στην ενέργεια, την μετανάστευση και την γεωπολιτική σταθερότητα. Κοινή ανησυχία η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο οικονομικό φόρουμ προτείνοντας δυο εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για το φυσικό αέριο: τον EastMed ή το υγροποιημένο αέριο μέσω Αιγύπτου στην Ελλάδα.

Πρότεινε μάλιστα να υιοθετηθεί η αντίστοιχη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο και με την Σαουδική Αραβία. Στον τομέα των επενδύσεων ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας την χώρα μας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο υπογραμμίζοντας ότι και η Σαουδική Αραβία αποτελεί μέρος του success story και εξελίσσεται σε μια ελκυστική χώρα για επενδύσεις. Ωστόσο εστίασε και στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας καθώς αυτό ευνοεί και τις μεταρρυθμίσεις. «Δεν είναι πυρηνική φυσική, αλλά θέλει δουλειά. Πρέπει να διαχειριστούμε αλλεπάλληλες κρίσεις και να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα. Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να κερδίσουμε τις εκλογές και έχουμε ένα σαφές σχέδιο για το πού θέλουμε τη χώρα το 2030», κατέληξε.