Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Χάρη Θεοχάρη και του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταδικάσει ξεκάθαρα τη δράση «των εγκληματικών ταγμάτων εφόδου», ενώ υποστήριξε ότι η βία προέρχεται ή υποκινείται από τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής. Ο κ. Θεοχάρης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει τη φασιστική βία όπως και κάθε άλλο περιστατικό βίας όχι μόνο σε λεκτικό επίπεδο αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες».

«Ντροπή», φώναξε ο κ. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι «η αντίληψη καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται επί της ουσίας προκαλεί συνθήκες ανοχής στη δράση των φασιστικών ομάδων».

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών

Καραθανασόπουλος: «Να καταγγείλουμε αυτό που γίνεται στην Θεσσαλονίκη. Τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής προελαύνουν στην Θεσσαλονίκη και καταλαμβάνουν περιοχές. Μετατρέπουν σε ορμητήρια των εγκληματικών, φασιστικών τους πράξεων τα σχολεία»

Θεοχάρης: «Η κυβέρνηση και το λέω προς όλους έχει δράσει σε επίπεδο λόγων και έργων. Η κυβέρνηση καταδίκασε την βία αυτή και κάθε άλλου είδους βία από όπου και αν προέρχεται».

Καραθανασόπουλος: «Ντροπή».

Θεοχάρης: «Η βία αυτή είναι καταδικαστέα. Η φασιστική βία είναι καταδικαστέα όπως και κάθε άλλου είδους βία. Η κυβέρνηση έδρασε με πράξεις και κινητοποίησε την δικαιοσύνη. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε και αποτρεπτικά και με έρευνες, συλλήψεις και προσαγωγές. Θα συνεχίσει να το κάνει. Τα κίνητρα δεν δικαιολογούν την βία. Στην Δημοκρατία η βία δεν είναι ανεκτή. Όσο δεν το λέτε εσείς είστε υπόλογοι.

Καραθανασόπουλος: «Η αντίληψη καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται επί της ουσίας προκαλεί συνθήκες ανοχής στη δράση των φασιστικών ομάδων. Εμείς λέμε ότι η βία προέρχεται από το κράτος και αξιοποιεί το κράτος τέτοιου είδους μηχανισμούς για να τσακίσει το λαϊκό κίνημα».

Θεοχάρης: «Λυπάμαι γιατί είχατε ευκαιρία να καταδικάσετε και να βοηθήσετε στην επίλυση των προβλημάτων. Όταν μας λέτε στο Κοινοβούλιο πως η μόνη πραγματική βία είναι η βία του κράτους εσείς εξοπλίζετε με επιχειρήματα ομάδες που δεν ανήκουν στο κράτος να θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν βία».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.