Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε στη Βουλή μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Χάρη Θεοχάρη και του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταδικάσει ξεκάθαρα τη δράση «των εγκληματικών ταγμάτων εφόδου», ενώ υποστήριξε ότι η βία προέρχεται ή υποκινείται από τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής. Ο κ. Θεοχάρης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει τη φασιστική βία όπως και κάθε άλλο περιστατικό βίας όχι μόνο σε λεκτικό επίπεδο αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες».

«Ντροπή», φώναξε ο κ. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι «η αντίληψη καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται επί της ουσίας προκαλεί συνθήκες ανοχής στη δράση των φασιστικών ομάδων».

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών

Καραθανασόπουλος: «Να καταγγείλουμε αυτό που γίνεται στην Θεσσαλονίκη. Τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής προελαύνουν στην Θεσσαλονίκη και καταλαμβάνουν περιοχές. Μετατρέπουν σε ορμητήρια των εγκληματικών, φασιστικών τους πράξεων τα σχολεία»

Θεοχάρης: «Η κυβέρνηση και το λέω προς όλους έχει δράσει σε επίπεδο λόγων και έργων. Η κυβέρνηση καταδίκασε την βία αυτή και κάθε άλλου είδους βία από όπου και αν προέρχεται».

Καραθανασόπουλος: «Ντροπή».

Θεοχάρης: «Η βία αυτή είναι καταδικαστέα. Η φασιστική βία είναι καταδικαστέα όπως και κάθε άλλου είδους βία. Η κυβέρνηση έδρασε με πράξεις και κινητοποίησε την δικαιοσύνη. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε και αποτρεπτικά και με έρευνες, συλλήψεις και προσαγωγές. Θα συνεχίσει να το κάνει. Τα κίνητρα δεν δικαιολογούν την βία. Στην Δημοκρατία η βία δεν είναι ανεκτή. Όσο δεν το λέτε εσείς είστε υπόλογοι.

Καραθανασόπουλος: «Η αντίληψη καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται επί της ουσίας προκαλεί συνθήκες ανοχής στη δράση των φασιστικών ομάδων. Εμείς λέμε ότι η βία προέρχεται από το κράτος και αξιοποιεί το κράτος τέτοιου είδους μηχανισμούς για να τσακίσει το λαϊκό κίνημα».

Θεοχάρης: «Λυπάμαι γιατί είχατε ευκαιρία να καταδικάσετε και να βοηθήσετε στην επίλυση των προβλημάτων. Όταν μας λέτε στο Κοινοβούλιο πως η μόνη πραγματική βία είναι η βία του κράτους εσείς εξοπλίζετε με επιχειρήματα ομάδες που δεν ανήκουν στο κράτος να θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν βία».