Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της παγκόσμιας ζωγραφικής που αφορούν γεγονότα της Επανάστασης του 1821 θα βρίσκεται πολύ σύντομα στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για τον πίνακα «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι», που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ιταλό φιλέλληνα Λουδοβίκο Λιπαρίνι (1800-1856).

Ήρθε από το μουσείο του Τρεβίζο, προκειμένου να φιλοξενηθεί στην αίθουσα τροπαίων του κοινοβουλευτικού μεγάρου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία» που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από τον ξεσηκωμό του Γένους.

Η μνημειακή αυτή σύνθεση υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε περί το 1850 και αποδίδει ένα φανταστικό γεγονός, την ορκωμοσία του 6ου βαρόνου Μπάιρον (γνωστού στην Ελλάδα ως Λόρδου Βύρων) στην πόλη του Μεσολογγίου, ενώπιον της σημαίας του Αγώνα για την ελευθερία.

Θυμίζουμε πως, ο Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής και πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, την 19η Απριλίου 1824. Αντίγραφο του πίνακα, ο οποίος συνδέεται με την απήχηση που είχε ο θάνατος του ποιητή στο φιλελληνικό κίνημα, υπάρχει στο Μουσείο Μπενάκη αλλά σε μικρότερες διαστάσεις, 0,16 x 0,19 μέτρα, ενώ ο αυθεντικός που ήρθε από την Ιταλία έχει ύψος 2,5 μέτρα και πλάτος 3,5 μέτρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.