Το σκληρό μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανάγκη άρσης της πατέντας για τα εμβόλια αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής του Πόρτο, την οποία διοργανώνει η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σήμερα στις εργασίες της Ολομέλειας και στη θεματική συνεδρίαση για την εργασία, ενώ το απόγευμα θα παρακαθίσει στο ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο τραπέζι βρίσκεται η χάραξη κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ για την επόμενη 10ετία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καταθέσεις προτάσεις με κοινωνικές προεκτάσεις για την μετά-covid εποχή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τη μεσαία τάξη και τους νέους που επλήγησαν σημαντικά λόγω πανδημίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας την επόμενη ημέρα. Για το λόγο αυτό η Σύνοδος είναι αφιερωμένη στην κοινωνική πρόνοια ως προτεραιότητα, μετά από δύο ιστορικές οικονομικές κρίσεις μέσα σε μία δεκαετία, οι οποίες αύξησαν τη φτώχεια και υπονόμευσαν την ευρωπαϊκή συνοχή.

Η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής του Πόρτο συνίσταται σε:

  • διάσκεψη υψηλού επιπέδου με τους κοινωνικούς εταίρους
  • άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης υψηλού επιπέδου αναμένεται μάλιστα να τροφοδοτήσουν τις εργασίες της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 8 Μαΐου.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην άτυπη σύσκεψη των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι παροχής βοήθειας στην πληττόμενη από την υγειονομική κρίση χώρα. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι αναφέρθηκαν χθες στην Ινδία περισσότερα από 400.000 περιστατικά νέων μολύνσεων από κορωνοϊό, ενώ καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ με 3.980 θανάτους.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης ξεπέρασε τα 21 εκατομμύρια, αυξημένος από τα 412.262 νέα περιστατικά μόλυνσης, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων καταγράφεται στους 230.168 θανάτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.