Να βάλει τέλος στα ιδεολογικά στεγανά περί αριστεράς – δεξιάς με το βλέμμα στον κεντρώο  χώρο επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το γαλάζιο σχέδιο διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες: α) διεύρυνση σε πρόσωπα και πολιτικές που προέρχονται από το κέντρο και β) κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση από Αριστερά για να εκτεθεί στο δικό της κομματικό ακροατήριο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Πρόκειται για μία καλά μελετημένη εκλογική τακτική, η οποία μεταφράζεται ως άνοιγμα σε κεντρώους ψηφοφόρους αλλά και προσπάθεια να εκτεθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κομμάτι δυσαρεστημένο της αριστεράς που τον θεωρεί πλέον συστημικό-συντηρητικό και αποτελεί την «άλλη αριστερά», η οποία δεν εκφράζεται από τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία – κατά το Μαξίμου- αποτελεί κακέκτυπο της παραδοσιακής Αριστεράς. 

Τα πρόσωπα – κλειδιά στην επικοινωνιακή αντεπίθεση

Άλλωστε, τα πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενεργούν αθόρυβα, δηλαδή ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο λογογράφος του πρωθυπουργού, Γιάννης Βλαστάρης διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο και βάζουν την δική τους κόκκινη πινελιά στις ομιλίες – παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, καθώς γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του αριστερού χώρου, τις αναταράξεις και τις εσωτερικές έριδες που λαμβάνουν χώρα και μπορούν με αυτό τον τρόπο να αναδείξουν τα αδύναμα σημεία του πολιτικού τους αντιπάλου.  

Πρόκειται για  στρατηγικές επιλογές, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να αποτυπωθεί το διαφοροποιημένο πολιτικό στίγμα του πρωθυπουργού, μακριά από το αμιγώς δεξιό προφίλ που επιχειρεί η αντιπολίτευση να αναδείξει για να σφραγίσει τις γέφυρες που έχουν απλωθεί στη μεγάλη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το επίκαιρο θέμα της αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, μια μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση επιχείρησε επικοινωνιακά να αναδείξει μέσα από μία κεντρώα ματιά ή όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο «της πιο ώριμης πλέον κοινωνίας» για απαραίτητες αλλαγές.

Η «νεολαία Λαμπράκη» και οι … «αλήτες με τα πρησμένα πόδια»

Η μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αλλαγές στα ΑΕΙ στιγματίστηκε από τις αναφορές στη Νεολαία Λαμπράκη, τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» και το «Άξιον Εστί» του Ελύτη.  Με ένα καλά μελετημένο κείμενο ο πρωθυπουργός διόλου τυχαία έκλεισε την ομιλία του, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν ένα κείμενο για υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές και μίλησε για «Νεολαία Λαμπράκη», τη μεγαλύτερη δηλαδή οργάνωση Νεολαίας της Αριστεράς, η οποία είχε ως πρώτο πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη, το 1965 και «καλούσε τους νέους να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα για περισσότερες και ποιοτικότερες σπουδές» με το γνωστό τότε σύνθημα «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα».

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον κατηγόρησε για διχαστική ομιλία. «Αναφερθήκαμε στα παιδιά της Νεολαίας Λαμπράκη εκείνης της εποχής, που τότε το πολιτικό και κοινωνικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο τους ονόμαζε “αλήτες με τα πρησμένα πόδια”, όπως τώρα εσείς “αλήτες” ονομάζετε τους νέους ανθρώπους που αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο στη ζωή τους» είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να λάβει την καυστική απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι μιλήσατε για “αλήτες με τα πρησμένα πόδια”, αναφερόμενος στη Νεολαία Λαμπράκη. Προφανώς κάνατε την παράφραση από το Άξιον Εστί, “νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες”. Ο Ελύτης το έγραψε αυτό για τους νέους της Κατοχής, όχι για τους νέους της Νεολαίας Λαμπράκη. Πέσατε λίγες δεκαετίες έξω. Αλλά δεν πειράζει, μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες ανιστόρητες αναφορές από το βήμα της Βουλής».