Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τοποθετείται επί του σχεδίου νόμου που αφορά στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στη θέσπιση ειδικού σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

  • Το νομοσχέδιο για την Παιδεία απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των ΑΕΙ. Αναβαθμίζει συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Θεσπίζεται ελάχιστο όριο εισαγωγής σε κάθε σχολή, θα το ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες, όπως π.χ. για εργαζόμενους φοιτητές ή για φοιτητές με προβλήματα υγείας και συνέχισε λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές στέκονται με θάρρος απέναντι στην παραβατικότητα στα πανεπιστήμια. Ο πρωθυπουργός είπε ότι Θα λειτουργούν άοπλοι αλλά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί στα ιδρύματα.

Σήμερα στην Ελλάδα 8 στους 10 νέους εισάγονται στα πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή από τα ελληνικά πανεπιστήμια αποφοιτούν ολοένα και λιγότεροι. Τρεις στους δέκα είτε γίνονται αιώνιοι φοιτητές είτε αλλάζουν κατεύθυνση με τον χρόνο σπουδών στα ΑΕΙ φτάνει τα 7 χρόνια, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το 2019 η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε απόφοιτους πανεπιστημίων. Το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων μας λέει ότι ζητά αλλά δεν βρίσκει τα στελέχη που θέλει. Καιρός να δούμε κατάματα την αλήθεια. Να πιάσουμε το νήμα από την αρχή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, τα μαθήματα να εμπνέουν, οι συνθήκες να ευνοούν τη μάθηση, την έρευνα και τον επιστημονικό διάλογο».

Με αυτό το νομοσχέδιο, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Εμείς θέλουμε να το δώσουμε πίσω στους καθηγητές και στους φοιτητές.

Η κυβέρνηση προχωρά σε δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις

Η πρώτη δέσμη αλλαγών αφορά την πρόσβαση και η δεύτερη με την πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και περιβάλλοντος.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φοιτητές με γνώσεις που βαθμολογούνται με 1 και 2. Αυτό θα σταματήσει. Με ελάχιστο όριο το 8,5 δίνουμε ένα όριο ποιότητας. Αποτελούσε κεντρική προεκλογική μας δέσμευση και το κάνουμε σήμερα πράξη.

Δεν είναι λογικό να εισάγεται κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο επειδή απλά το συμπλήρωσε τελευταία επιλογή στο μηχανογραφικό.

Όποιος εισάγεται στο πανεπιστήμιο πρέπει και κάποια στιγμή να το τελειώνει. Αλλιώς το πανεπιστήμιο γίνεται ένας προθάλαμος ανεργίας.

Η δεύτερη τομή του νομοσχεδίου δρομολογεί την επαναφορά της ομαλότητας και της ελευθερίας στους χώρους της τριτοβάθμιας. Αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.

Η μονάδα ασφάλειας θα εποπτεύει τη φύλαξη και θα πλαισιώνεται από ένα ειδικό σώμα της ΕΛΑΣ χωρίς όπλα με ειδική εκπαίδευση. Γιατί αν και τώρα η ΕΛΑΣ μπορεί να επεμβαίνει, η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη. Αυτό το σώμα θα συνεργάζεται με τον Πρύτανη και ενα ειδικό συμβουλευτικό σώμα.

Προβλέπεται επίσης η ελεγχόμενη είσοδος στα ανώτατα ιδρύματα. Οι αίθουσες των φοιτητών δεν θα είναι πλέον γιάφκες περιθωριακών. Οι σχολές κλείνουν την πόρτα στη βία και ανοίγουν την πόρτα στην ελευθερία».