Υπάρχει ένας βουλευτής που αυτό τον καιρό αισθάνεται πολύ περήφανος για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 καθώς η ιστορία της οικογένειάς του εμπλέκεται άμεσα με τον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας ακριβώς πριν από δύο αιώνες.

Ο λόγος για τον βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσων Φωτήλα, απόγονο της ιστορικής οικογένειας Φωτήλα από τα Καλάβρυτα που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκκίνηση της Επανάστασης και στη συνέχεια, σχεδόν στο σύνολο της πορείας του νεότερου ελληνικού κράτους.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος ο βουλευτής, ο πατέρας του (ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και υφυπουργός), υπήρξε δισέγγονος του Ασημάκη Φωτήλα (1761-1835), ο οποίος ήταν πρόκριτος των Καλαβρύτων, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ένας από τους εξέχοντες Πελοποννήσιους επικεφαλής της Επανάστασης. Έλαβε μέρος στη μυστική συνέλευση της Βοστίτσας και αργότερα, τον Μάρτιο του 1821, στη συνέλευση στην Αγία Λαύρα όπου τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκκίνησης του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Ο ίδιος έλαβε μέρος στην πρώτη κιόλας σοβαρή πολεμική επιχείρηση στα Καλάβρυτα, στην μάχη του Λάλα στην Ηλεία, αλλά και στην πολιορκία της Πάτρας. Διέθεσε το σύνολο της ζωής και της περιουσίας του για τον εθνικό αγώνα, ενώ επίσης, στην πολιορκία της Πάτρας τραυματίστηκε σοβαρά (και πέθανε λίγο αργότερα στο Μέγα Σπήλαιο) ο ένας από τους γιούς του, ο Παναγιωτάκης Φωτήλας, σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Είναι απολύτως κατανοητό λοιπόν γιατί ο σημερινός βουλευτής αναφέρεται πάντοτε με τόση θέρμη και ενδιαφέρεται τα μέγιστα για κάθε τι που αφορά την Επανάσταση του 1821 και τους εορτασμούς των 200 ετών από την έναρξή της. Η σχέση του με τα γεγονότα εκείνης της εποχής και τους πρωταγωνιστές της, αποτελούν και μέρος της οικογενειακής ιστορίας του. Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Παναγιωτάκης Φωτήλας διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής το 1822, παραιτήθηκε και εκδιώχτηκε από τον Κωλέττη. Αποκαταστάθηκε επί Όθωνα και του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός.